Победнику Меморијала Краља Александра пехар уручио принц Филип Карађорђевић

Ни паклена врућина није спречила да преко 3.000 људи дође на други тркачки дан 10 Шабачких коњичких свечаности. Како и не би када је на програму била трка над тркама, када је српски галоп у питању, Меморијал Краља Александра.

И данас је био богат програм за све посетиоце који су између трка могли да посете Базар старих и уметничких заната, наступ шабачких мажореткиња, КУД Абрашевић, зумба из студија Марина, да посете дечију зону аниматора Нику, дефиле девојчица и девојака са шеширима – Лејди Деј. После доделе вредних награда најуспешнијим дан су затвориле мажореткиње Дизнијевом бајком Снежана.

Иначе у пет сјајних трка наступила су сва 43 уписана грла. И наградни фонд је износио 1.800.000 динара. Прво су на стазу изашла грла од 3 г. и ст. домаћег одгоја на 1.800 метара. Џејла је била најбржа на старту а пратили су је Турбилион, Орнамент и Јо Јо. Ипак до великих промена дошло је у финишу трке. Први кроз циљ прошао је Салах Ал Дин са Кристијаном Гнезијем, у времену 1:50,4 шест дужина испред Патон Сура, Каменог Билија и Орнамента.

Следећа на програму била је трка Двогодачки Куп – Аграр Петровић, за грла од 2 г. На 1.350 метара. На челу су се смењивали Легионар и Јабајабаду а покушали су да их угрозе Икс Фактор и Кип Куели. После велике борбе до победе је за дужину главе стигла Јабајабаду испред Легионара, Кип Куели и Икс Фактора. Победница је постигла време 1:22,8.

На стазу су затим изашла грла од 3 г. и ст. на стази од 1.000 метара у трци Супер спринт – Колни Стар. Од старта трке свих девет учесника је кренуло силно, а групу су предводили Стопа, Торино Хил и Васлави. И по уласку у циљни правац сва грла су била у групи и уследио је страшан финиш у задњих 200 метара. Највише снаге у ногама остало је у Ајрон Боју који је штоперицу зауставио на фантастичних 0:57,5 што је нови рекорд на шабачком хиподрому на најкраћих дистанци. Тако је јучерашњи рекорд Ајс Скејт трајао само један дан. За њим су кроз циљ протутњали Торино Хил и Васлави у мртвој трци а до четврте позиције је стигао Род Лејвер.

А затим је дошло време за старт трке дана Меморијал краља Алексаљндра пре чијег је старта интонирана химна Србије Боже правде. У њој је на 2.400 метара наступило 11 заиста сјајних коња, углавном старијих, а част трогодаца је бранила Јајоба. Све је било спремно за старт ове величанствене трке, а сви присутни гледаоци су имали неког свог фаворита и велика драма и напетост се осећала у ваздуху.

Када је старт машина коначно отворена и трка кренула повели је грло Марсел, а за врат су му дували Спенсер Син, Мис Мази и Неар Поет. Метри су се низали а на челу се нашао Спенсер Син а водећима се придружио Дупли Тријумф и Келн. До циља је било још доста и било је очигледно да ће до расплета доћи у задњих пар стотина метара. По изласку из задње кривине у самом циљном правцу у напад се укључила и Настани. Ипак овај пут бржи од осталих био је Неар Поет који је иза себе читавих пет дужина оставио Мис Мази , Келн и Спенсеровог Сина…

Уследило је велико славље људи око Алмина Алића власника победничког грла. Сјајно јахање Александра Шашића па и његов допринос победи сјајног грла Неар Поет су свакако огромне. Победник је штоперицу зауставио на 2:31,4 што је далеко од рекорда али ће се то заборавити а они су се уписали у историју.

Пехар власницима победничког грла уручио је принц Филип Карађорђевић који је на шабачки хиподром дошао у пратњи своје супруге Данице која је дала изјаву за представнике бројних медија:

– Ово је фантастична манифестација и драго нам је што су нас организатори позвали да је својим присуством дамо још већи значај. Србија треба увек да чува своју традицију и ми ћемо се увек одазивати на позиве да присуствујемо догађајима везаним за породицу Карађорђевић. Видим да људи у Шапцу воле коњичке трке чим су у оволиком броју дошли да гледају овај спектакл.

Посебне симпатије је изазвао њихов мали трогодишњи син Стефан који је пресладак и радознао малишан и надамо се да ће се Шапчани и у будуће на свом хиподрому и граду моћи да угосте ове фине и скромне припаднике краљевске породице Карађорђевић.

Изјаву за медије дао је и градоначелник Шапца Александар Пајић који је желео да истакне:

– Овакав спектакл може да се одржи само у Шапцу и верујем да су сви присутни гледаоци презадовољни оним што се десило на овим 10. Шабачким свечаностима. Данас смо сви могли да видимо прелепа дешава око и на самој стази. Посебна нам је част да је пехар у Меморијалу краља Александра предао принц Филип Карађорђевић и то је привилегија грађана Шапца. Трудићемо се да и следеће сезоне организујемо што више оваквих тркачких дана али и да подигнемо цео спорт у нашем граду на што виши ниво јер то Шапчани свакако заслужују јер је Шабац град будућности.

Тркачки дан затворен је трком Шабачка миља -Н&Г Бакери. Девет коња је кренуло у ,,обрачун“ дуг 1600 метара . Најбоље је стартовао Максимилијан ЛП, Ахилиес и Киргиз. Није се поредак превише мењао до финиша трке . Тада су као и обично сви пружили свој максимум а водеће је изненадио Меџик Мен који је изнутра уз баријеру кренуо у напад. Уследила је велика борба коју је добио Магични Човек у времену 1:36,6 и то пола дужине испред Максимилијана ЛП , Киргиз и Макс Максима.

Тако се завршио и овај тркачки дан а следећи је заказан за 15. август када ће бити одржан осми тркачки дан.

Младен Лазић

(Фотографије: ФБ страница Градоначелник Шапца)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар