fbpx

„Пажљивкова правила“ на смотри шабачких малишана (ГАЛЕРИЈА)

У организацији Савета за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије данас је одржана друга – општинска фаза “Пажљивкове смотре”. Најбољи из категорије предшколаца, ученика првог и другог разреда основне школе представљаће град Шабац на Окружној смотри која ће бити одржана у априлу у Старој Пазови.

“Пажљивкова смотра“ окупила је око 250 малишана из шест шабачких вртића и ученике из шест основних школа.

– Ово је друга фаза у којој ћемо се потрудити да наши победници који оду одавде у Стару Пазову и придруже се осталим другарима из других општина борити за такмичење на Републичком нивоу. Ова смотра није само такмичење. Она је, пре свега, едукативна, зато што ће велики број деце, која су данас овде, моћи да чују шта је и колико је безбедно у саобраћају, а шта је то по њих небезбедно у саобраћају. Зато и јесте овако велики број оних који представљају своје вртиће, односно школе. Изабрани су од стране Агенције према резултатима које су добили на основу првог тестирања деце које смо имали у првој фази.

– Свакако, све бенефите, све што је добро и све што треба да науче и да знају о саобраћају на овом раном узрасту управо јесте овакав један вид дружења. Јако смо срећни сви. Требало нам је времена да све ово организујемо. Морам да се захвалим свим онима који су нам помогли да ово данас изгледа овако управо као што изгледа – и свечано и лепо. Најважније је, да су деца задовољна, да уживају и да ће се, пре свега, уз овакав вид забаве едуковати. А наш циљ је да буду безбедни у саобраћају чему ће допринети и овакав вид едукације – рекла је Сандра Мићић, члан

Савета за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца

Своје знање први су показали најмлађи из вртића Предшколске установе “Наше дете”.

– Научио сам како треба да пређемо улицу. Не смемо да носимо слушалице јер нећемо чути кад ауто иде. Да не гледамо у телефон јер нећемо видети кад је зелено светло. А и кад је црвено, гледамо у телефон па не видимо. Бицикло треба да се вози до девет година на игралиштима и у парковима.

– Мени је само битно учествовати. Није ми битно победити.

– Припремали смо се, вежбали смо, да учествујемо у такмичењу и победимо. Научили смо како да се прелази улица кад је зелено светло и све остало. Важно је научити правила.

– Кад прелазимо улицу прво погледамо лево, па десно, па опет лево, мало ослушнемо, па пређемо улицу.

– Учили смо како се прелази улица, које су боје семафори. Научили смо да је најсигурније прећи када погледамо лево, десно, ослушнемо, уверимо се да нема аута и онда кренемо – само су неки од коментара шабачких предшколаца који су на забаван начин савладали “Пажљивкова правила”.

Најбољи из категорије предшколаца и ученика првог и другог разреда основне школе представљаће град Шабац на окружној смотри која ће бити одржана у априлу у Старој Пазови.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар