Отворена изложба на Тргу посвећена Дану ослобођења Шапца у Великом рату

На Тргу шабачких жртава у Шапцу отворена је изложба „Културно-просветна и уметничка друштва у фондовима Шабачког архива”.  Аутор изложбе, која се може погледати у наредна два месеца, је виши архивиста Радомир Петровић.

У отвореној галерији на Тргу шабачких жртава отворена је традиционална годишња изложба Међуопштинског историјског архива.

– Данас је Архив представио изложбу  под називом ,Културно-просветна и уметничка друштва у фондовима Шабачког архива”.  То је редовна годишња изложба Архива  која је финансирана средствима  Града Шапца.  Баш овај датум изложбе је изабран  у част и у спомен  на сто три године  од ослобођења Шапца у Првом светском рату. У спомен на храбре српске војнике који су за месец и по дана у силовитом  јуришу ослободили  целу територију  тадашње  државе Србије. Увек треба да се сећамо  њихових храбрих  дела јер тиме њихова дела постају бесмртна. 

Ова изложба је представљена  на двадесет паноа. Аутор изложбе је виши архивиста  Радомир Петровић. Чине је око сто различитих експоната, различите архивске грађе и показује  богат културни просветни живот на територији  Шапца и Мачванског округа. Такође показује да су грађани, трговаци, лекари, учитељи, судије улагали у културу, просвету, да су издвајали  значајна новчана средства  и оснивали културна и просветна друштва.

Као добра пример је и пример Вуковог одбора. Захваљујући донацијама грађана, грађанске класе,  формиран је Вуков одбор и дошло је до реновирања куће Вука Караџића  у Тршићу и Спомен-комплекса, изградње Дома културе у Лозници посвећеног Вуку Караџићу, као и до изградње споменика Вуку Караџићу у Београду  – нагласила је Јелена Мијаиловић, в. д. директора Међуопштинског историјског архива Шабац.

Богата архивска грађа, смештена на двадесет паноа, представила је културна дешавања у Шапцу и на територији Мачванског округа између два Светска рата.

– Сама изложба има значај зато што кроз рад културних установа после 1918. године  приказује  културни  напредак Шапца, а опет везано  за завршетак Првог светског рата данашњи дан када обележавамо  дан сећања, односно Дан ослобођења Шапца  у Првом светском рату. Кроз двадесет фондова приказали смо  културне садржаје, разноразне преписке, сарадњу културних институција Шапца са осталим  из Србије, Југославије. Чак и културну сарадња са установама из Француске, Велике Британије. Наравно, и после рата 1946. године када је у Шапцу основано Друштво за сарадњу са СССР-ом, која је кратко трајала.

Изложба се завршава  формирањем, односно, радом Културно-просветне заједнице  Шапца која је  под тим називом  постојала до 1962. године када је донета нова територијална  организација  и када су укинути срезови а формиране општине. Али опет тај рад  који је  устројила Културно-просветна  заједница  по  срезовима, народним одборима, селима, имала је једну важну улогу – формирање  домова културе  по селима – рекао је аутор изложбе Радомир Петровић, виши архивиста шабачког Међуопштинског историјског архива.

Шабац је био и остао град културе што је потврдила и ова изложба.

– Трудићемо се да и у годинама  које су пред нама  издвајамо  озбиљна финансијска средства  како би  установе културе могле  да се прилагоде  савременом времену  у коме живимо,  али такође и да  негују  културу сећања. Односно, да се  присете шта је  то рађено у  претходном периоду  и да негујемо  сва она културна дешавања  која смо имали  у нашем граду.  Међуопштински историјски архив  и господин Петровић направили су  фину симбиозу  онога што су радила удружеја формирана  између два рата, шта су били  приоритети  њиховог деловања.  Наши суграђани  могу то да погледају  на Шабачком тргу.  Сигуран сам да  ће град наставити да улаже у  своје културне установе  и да поспешује њихов рад  како би смо знали  да вреднујемо све оно што данас имамо – нагласио је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Шапчани, али и посетиоци града на Сави, у наредна два месеца моћи ће да погледају изложбу „Културно-просветна и уметничка друштва у фондовима Шабачког архива” у Отвореној галерији на Тргу шабачких жртава.

Оља Гавриловић

Фотографије: Град Шабац

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар