fbpx

Откривен споменик Шабану Шаулићу у Шапцу (ГАЛЕРИЈА/ВИДЕО)

„Шабан се овим спомен-обележјем враћа у свој град, у време својих почетака. У град који је свим срцем волео и на који је био поносан – поручила је Гордана Шаулић, супруга покојног „краља народне музике“, захваливши се свима који су допринели да заслужено њен муж добије овај лепи белег на почетку Мачванске улице, код старе Аутобуске станице, недалеко од његове родне куће.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић, који је са члановима Шабанове породице открио спомен-знамење, рад једног од најцењенијих савремених српских вајара Зорана Ивановића, казао је да је „Шабац био и остао поносан на Шабана, великог уметника, звезду на музичком простору, не само некадашње СФРЈ и Србије, чије су песме биле драге и онима који нису били склони тој врсти музике“.

– Споменик се свечано поставља у јавни простор, данас 6. септембра, на дан рођења Шабана Шаулића 1951. године. Избор локације носи симболичну поруку, с обзиром на чињеницу да се на овом месту некада налазила стара аутобуска станица, одакле је попут многих и сам Шабан кретао у свет, вођен талентом и музичким умећем. Шаулић је био велики уметник који је оставио неизбрисив траг у нашој народној музици. Звук његових песама обележио je животе многих генерација на овим просторима. Зато смо из градског буџета финансирали постављање постамента и партерно уређење око споменика, док је породица са донаторима финансирала споменик – казао је Пајић.

Супруга Гордана Шаулић подсетила је да би славни певач данас напунио 71 годину.

– Овај дан смо Шабан и ја славили 45 година као његов рођендан, тако да у овом догађају има симболике. Ми смо бескрајно тужни. Та туга никад неће проћи, али смо изузетно поносни на Шабац, на челу са градоначелником, коме се изузетно захваљујем на труду, као и свим структурама града, Министарству културе и свим грађанима Шапца који су иницијативу подржали. Шабан је пре 50 и нешто година с намером кренуо у велики град са овог места. Освојио је свет својим анђеоским гласом, врхунском уметношћу, добротом, поштењем и данас се, ето, вратио у родни крај- истакла је Шаулићева.

Зане Шаулић, Шабанов рођак из Лознице, истиче да је велика радост и у Лозници, где је Шабан у младости боравио често, а једно време играо фудбал у тамошњем „Полету“. По његовим речима, Шабан је био и остао, не само краљ народне музике, „већ људина за памћење“.

– Радује се, сигуран сам, данас и Шабан и његови дивни родитељи и други преци, који су веровали свим срцем у њега – каже Шаулић.

Споменик у бронзи Шабану Шаулићу у Шапцу, чији је коаутор вајар Богдан Доброта, висок је 2,5 метра (са постаментом још један метар), а изливен је у ливници „Кузман“ у Смедереву. У Граду планирају да простор око споменика у наредном периоду претворе у нов градски трг, другачије конципиран и савремено уређен. Радови ће, како је данас најављено, почети већ следеће године, а сам споменик ће бити уклопљен у новоуређени простор.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар