Осам деценија од Крвавог марша Шапчана

У Шапцу се данас обележава 80. годишњица Крвавог марша, догађаја који представља једну од најтрагичнијих епизода Другог светског рата на нашим просторима. Програм је почео јавним часом за ученике основних и средњих школа, настављен поменом жртвама у Саборној цркви и отварањем изложбе.

Током одмазде немачке војске у септембру месецу 1941. године, становници Шапца привремено су били исељени из града у импровизовани логор на десној обали Саве у селу Јарак. Тих дана, од 24. до 30. септембра, заробљеници су били изложени разним облицима тортуре. Многи се нису вратили живи.

Обележавање 80. годишњице Крвавог марша у Шапцу почело је јавним часом за ученике основних и средњих школа. Због епидемијских мера, сала Културног центра прилагођена за посетиоце док се предавање могло пратити преко е-апликације. Помен жртвама служен је у Саборној цркви Петра и Павла, на Тргу шабачких жртава отворена изложба.

У наставку обележавања годишњице Крвавог марша, одржан је стручни скуп о познавању локалне историје, а пројекција истоименог документарног филма аутора Стевана Маринковића заказана је за вечерње часове. Програм обележавања организован је под покровитељством града Шапца.

Текст и фото: Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар