fbpx

Округли сто Завода за јавно здравље Шабац и Асоцијације “Дуга”

(Фото: Оља Гавриловић)

Завод за јавно здравље Шабац у партнерству са Асоцијацијом “Дуга” и подршком Министарства здравља Србије – Сектора за јавно здравље и програмску здравствену заштиту организовао је последњи округли сто на тему “Ментално здравље популација осетљивих на ХИВ за време Ковид-19 пандемије”. Након Сремског и Колубарског округа, овај пут на Округлом столу, учествовали су представници заинтересованих страна из Мачванског округа.

Пандемија вируса Ковид-19 последње две године довела је до експанзије нових фактора ризика који су се одразили и на ментално здравље становништва, а посебно осетљивих група.

– Од момента када су настале све оне мере које су морале да буду примењене да би се заштитило јавно здравље сви смо се суочили са одређеним осећајем изолације, усамљености, страха од болести. Сви смо покушали да нађемо уточиште у породици као и у заједницама којима припадамо. Наравно, да мањинске групације и они који су већ били угрожени или на неки начин стигматизовани од стране друштва још више су били изоловани и у једном моменту се практично нашли пред великим изазовом за остварењем како и здравствене заштите али и свих оних реалних потреба. Завод за јавно здравље Шабац заједно са Асоцијацијом “Дуга” препознао је колики је значајна по јавно здравље помоћ свим рањивим категоријама становништва. Знамо већ сјајне резултате Асоцијација “Дуга” у раду са ХИВ позитивним особама и са мањинским заједницама и практично смо донели одлуку да заједно организујемо три округла стола за Сремски, Колубарски, Мачвански округ – рекао је Бранко Вујковић, в.д. директора Завода за јавно здравље Шабац.

Као друштво не улажемо довољно у превенцију тако да морамо имати више превентивних активности, један је од закључка последњег, трећег, Округлог стола на тему “Ментално здравље популација осетљивих на ХИВ за време Ковид-19 пандемије” у организацији Завод за јавно здравље Шабац И Асоцијације “Дуга” под покровитељством Министарства здравља Србије – Сектора за јавно здравље и програмску здравствену заштиту.

– Када говоримо о ХИВ-у, о пандемији Ковид-19, када говоримо генерално о менталном здрављу уколико немамо превентивних и међусекторских услуга практично не можемо говорити о неком побољшању. Један од закључака је да смо видели да постоје неке разлике између различитих сектора као што је систем социјалне заштите, систем здравствене заштите, полиције, тужилаштва, просвете и да сви имају, практично, неке акредитоване едукације али да те акредитоване едукације морају бити заједничке. Ако хоћемо међусекторску сарадњу људи, професионалци из различитих области морају седети заједно за столом када имамо различите врсте едукацију и када је ХИВ у питању и када су рањиве популације и када су људска права у питању. Једино заједно на једном локалном нивоу ми адекватно можемо радити. И трећи закључак, који је јако битан, јесте да на нивоу градова и општина морају постојати међусекторске радне групе. Када говоримо о међусекторским радним групама говоримо о секторима и здравствене и социјалне заштите, полиције, тужилаштва, просвете, удружења грађана – нагласио је Александар Прица, председник Асоцијације “Дуга”.

Град Шабац, као један од потписника Париске декларације, представља пример добре праксе када је у питању брига о јавном здрављу која подразумева и здравствено-социјалне услуге за осетљиве категорије.

– И што се тиче интегрисаних, односно међусекторских услуга заиста смо један од првих градова у Србији који је подржао нову услугу теренског сарадника као интегрисану здравствено-социјалну услугу. Одмах након имплементирања ову услугу смо уврстили у локални акциони план социјалне заштите. Ова услуга ће се наћи и у плану развоју, односно одрживости града. Сматрам да заиста на овај начин подржавамо групе становника којима је наша помоћ и најпотребнија – истакла је Јелена Милошевић, члан Градског већа за социјална питања.

Заједничко деловање државе, здравствених установа, локалних самоуправа и удружења грађана моћ ће да стави тачку на све пандемије и на све неједнакости, поручено је са данашњег трећег округлог стола одржаног у Шапцу за све заинтересоване здравствене установе, организације и удружења са територије Мачванског округа.

Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар