Обука у шабачком ЦСУ за бољу безбедност у саобраћају

У шабачком Центру за стручно усавршавање данас је одржана обука о коришћењу савремених алата унапређења безбедности путне инфраструктуре Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије. Обука је реализована за представнике локалних самоуправа  са територије Мачванског округа – Шапца, Владимираца, Коцељеве, Богатића, Лознице, Крупња, Љубовије и Малог Зворника.

Фото: Оља Гавриловић

„ЕУ за Србију – Унапређење безбедности саобраћаја“, пројекат под покровитељством Европске уније, за циљ има смањење броја  и последица  саобраћајних незгода у Србији  кропз више различитих активности.

– Агенција за безбедност саобраћаја препознала је да је важно да укључи локалне самоуправе у овај пројекат. Ради се о ИПА пројекту који има за циљ да помогне локалним самоуправама да боље управљају безбедношћу саобраћаја на свом нивоу. Ово је трећа у низу обука које смо имали. Прва се односила на унапређење стања безбедности саобраћаја и ту смо дали на значају локалима како би им дали алате на основу којих могу да оправљају. Друга обука је била о локалним базама. Ова је важна због тога што ставља акценат на путну инфраструктуру. Не можемо имати безбедан саобраћај без безбедне путне инфраструктуре и из тог разлога је потребно да знамо како да користимо алате који су препознати и у свету, а сада и на територији Републике Србије, да их искористимо да направимо безбедну путну мрежу. Да бисмо имали безбедну путну мрежу на целој територији морамо да кренемо од локалних самоуправа –  истакла  је Ивана Станић, начелник Одељења за анализу и истраживање у Агенцији за безбедност саобраћаја

Овога пута Град Шабац био је домаћин обуке за представнике локалних самоуправа градова и општина Мачванског округа.

– Оваква обука је од изузетног значаја за град Шабац јер је у Програму за рад савета правило такво да 50 одсто средстава мора бити опредељено за унапређење саобраћајне инфраструктуре и зато је важно да чланови Савета за безбедност саобраћаја нашег града буду упознати са свим алатима кроз који могу унапредити урађено. Из Програма за рад Савета за 2021. из ове области већина мера је спроведена, а оно што нас посебно радује јесте да је Програм за рад Савета за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца за 2022. годину добио позитивно мишљење од Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и надамо се да ће знања стечена на овој обуци умногоме унапредити рад и дати што боље резултате у наредном периоду – рекла је Катарина Тадић, секретар Савета за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца

Безбедност свих учесника у саобраћају приоритет је како државних тако и локалних институција које на овај начин, путем пројеката, омогућавају стручно усавршавање надлежних лица.

Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар