Обележено осам деценија од страдања шабачких Јевреја

Осамдесетогодишњица страдања Јевреја из Транспорта Кладово-Шабац обележена је отварањем сталне поставке у Музеју шабачких Јевреја. Амбасадор Аустрије у Србији тим поводом посетио је Шабац и са представницима јеврејске заједнице и управе града, обишао изложбу у отвореној галерији посвећену голготи јеврејског народа на овим просторима и млин у којем су као избеглице били смештени.

У спомен на страдање Јевреја на овим просторима и период који су провели у Шапцу, жртве које су поднели и дела која су оставили у заоставштину, град Шабац негује културу сећања. Амбасадор Аустрије у Србији Николаус Лутероти, представници јеврејских заједница у Београду и Новом Саду, били су данас у Шапцу на обележавању осамдесете годишњице од погрома јеврејског народа из Кладовског транспорта.

Пре тачно 80 година, читава једна заједница људи који су живели или привремено боравили у нашем граду, постала је жртва идеологије која је заговарала уништење читавих народа. Злочин у Засавици, који се десио 12. и 13. октобра 1941. године, имао је као резултат смрт близу 1000 људи, припадника ромске и јеврејске заједнице. Сви ови људи који су живели или привремено боравили у Шапцу, постали су жртве сурове реалности Другог светског рата. Данашње сећање на жртве Засавице, уједно је и сећање на све недужно настрадале шабачке жртве тога периода, али и опомена садашњим и будућим генерацијама да се само правилним односом према сећању из прошлости, могу спречити сличне ситуације у будућности. Нажалост, данас немамо јеврејске порoдице у Шапцу, али негујемо културу сећања са израженом емоцијом према људима који су оставили дубок траг у култури Града Шапца – истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Годишњица страдања Јевреја октобра 1941. године обележена је отварањем сталне поставке у некадашњој синагоги, данас Музеју шабачких Јевреја. На Тргу шабачких жртава, изложба „Страдање Јевреја у Шапцу“ подсећа на голготу једног народа пре тачно осамдесет година.

Славица Гајић

Фото: Град Шабац, Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар