Обележена 107-годишњица славне Церске битке (ГАЛЕРИЈА)

(Фото: srbija.gov.rs)

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић предводила је данас у спомен-комплексу „Церска битка“, у месту Текериш код Лознице, државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 107-годишњице Церске битке.

Кисић Тепавчевић је том приликом истакла да је на планини Цер, Гучеву и Мачковом камену, српска војска, уз присуство највиших официра у првим редовима и краља Петра и његових синова, почела да исписује славне странице српске војне историје.

Она је нагласила да се војничка храброст јунака са Цера изучава и данас на војним академијама широм света, као ремек дело стратегијски изведене војне операције и најсветлији пример јунаштва, херојства и патриотизма.

Данашња Србија је исто толико храбра и посвећена слободарским идејама и очувању државног суверенитета и територијалног интегритета. Окренувши се будућности, с поносом се сећајући наших предака, ми потомци ових великих јунака живимо у земљи у којој је реч слобода највећа дужност и обавеза, подвукла је министарка.

Кисић Тепавчевић је подсетила на то да је тада Србија успела да порази аустроугарске трупе, супротставивши се војној сили која је у том моменту имала шест пута већу територију и једанаест пута више становника.

Србија је тада, како је додала, извојевала прву победу савезничких снага на европским фронтовима.

Зато данас, са овог места, где су сахрањени српски војници, поручујемо да се прошлост не заборави, а да се херојски подвизи церских јунака заувек памте. То је наше наслеђе и понос, навела је она.

Министарка је у спомен-књигу у музеју у оквиру комплекса уписала: „Србија ће заувек памтити вашу храброст. Живела Србија!“.

Поред Кисић Тепавчевић, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Мачванског округа, Лознице, Шапца, Крупња, амбасада, као и представници бројних удружења и грађана oпредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Градоначелник Пајић: Сећање на церске јунаке неће избледети

У име Града Шапца, данас смо у спомен комплексу ,,Церска битка” у селу Текеришу одали заслужену почаст јунацима победе на Церу, од пре 107 година. Овим чином, подсетили смо се на прву велику победу савезника у Великом рату, али и на бројне жртве које је поднео овај део Србије, а посебно Шабац. Свечаним чином полагања венаца са министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Даријом Кисић Тепавчевић, показујемо да сећање на церске јунаке неће и не сме избледети ни у годинама које су пред нама. Хероизам и љубав према отаџбини наших предака од пре нешто више од једног века, светао су пример који ће вечно обасјавати пут наредним генерацијама. Слава церским јунацима! – истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

(Фотографије: ФБ страница Градоначелник Шапца)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар