Обележен век чувара јавног здравља у Шапцу и Мачванском округу (ВИДЕО)

Век постојања Завода за јавно здравље Шабац обележено је синоћ свечаном Академијом. Поводом јубилеја, додељене су повеље и захвалнице појединцима и установама за посебан допринос у раду ове здравствене установе.

Једна од првих пет бактериолошких станица на територији тадашње Краљевине Југославије, а прва у Србији, била је управо у Шапцу. Формирана је пре тачно једног века, 01. новембра 1921. године, кроз десет деценија постојања, и неколико облика организовања, данас Завод за јавно здравље, са основном функцијом као и пре стотину година – рад на заштити и унапређењу здравља.

– Обележавање јубилеја, прилика је за подсећање и дефинисање смерница за даљи рад. Сто година је иза нас континуиране бриге за јавно здравље становника Мачванског округа. И некада, у време епидемија које су тада биле актуелне, и данас када се суочавамо са пандемијом, наш рад је као установе примарне здравствене заштите од огромне важности. Драго ми је и да је у данима када славимо један век постојања и присећамо свега што је до сада урађено, стигло признање за иновативност – Завод за јавно здравље прва је установа овакве врсте у Србији која има своју мобилну апликацију са симболичним називом „Чувар здравља”, наводи др Бранко Вујковић, в. д. директора ЗЈЗ Шабац.

Свечана академија поводом једног века постојања и рада Завода за јавно здравље у Шапцу окупила је бројне званице међу којима и представнике Министарства здравља, Института за јавно здравље Батут, здравствених установа из региона, округа и Шапца, градске управе, јавних предузећа и институција.

– Завод за јавно здравље Шабац лидер је у промоцији и унапређењу јавног здравља у Мачванском округу али и координацији рада здравствених установа и усклађивању и побољшању међусекторске сарадње у локалним самоуправама – истакла је др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Батут“.

Обележавање века постојања била је прилика да се Завод за јавно здравље захвали и истакне посебан допринос појединаца и установа без којих ова установа не би била оно што је данас. Посебне Повеље додељене су постхумно др Слободану Нићифоровићу и др Момчилу Бркићу, затим прим. др Небојши Софранићу и прим. др Милијани Поповић, као и Ветеринарском специјалистичком институту, установи са којом Завод за јавно здравље Шабац дуги низ година сарађује на спречавању ширења болести. Захвалнице су додељене истакнутим појединцима, колективима, установама који су дали допринос развоју и напретку установе.

Поводом великог јубилеја и сто година од почетка организоване борбе за јавно здравље у Мачванском округу, ЈП Пошта Србије је издала пригодну маркицу.

Славица Гајић

Фотографије: Град Шабац

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар