Обележен Дан сектора за ванредне ситуације

У Шапцу је данас на Тргу шабачких жртава обележен Дан сектора за ванредне ситуације. Шапчани свих генерација, као и претходних година, имали су прилику да се упознају са радом ватрогасаца-спасилаца.

Тактичко-техничким збором на Тргу шабачких жртава Одељење за ванредне ситуације у Шапцу обележило је Дан Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и славу  свих ватрогасаца-спасилаца.

– У току ове недеље широм Републике Србије организовали смо низ активности  и по вртићима и по школама презентовали људство, опрему и чиме се бавимо као ватрогасци-спасиоци и припадници Сектора за ванредне ситуације. Данас смо на Градском тргу у Шапцу где показујемо својим суграђанима чиме ми то располажемо у Одељењу за ванредне ситуације у Шапцу. Ту су изложена и возила и опрема и људство које се у заштити спсавања бави тим активностима. Данас су са нама наши пријатељи, саборци и драге колеге који су увек у акцијама заштите спасавања са нама – Добровољно ватрогасно друштво “Грушић” које је формирано на територији града Шапца. Са нама су и припадници Црвеног крста Шабац који су такође у свим активностима заштите и спасавања присутни, који нам заиста много помажу. У току данашњег дана ћемо имати и једну показну вежбу где ћемо суграђанима показати чиме ми то располажемо и на који начин гасимо пожаре, бавимо се свим елементима заштите спасавања. Имаћемо ту показну вежбу која ће приказати све оно како то ми и на који начин штитимо становништо од пожара на објекту и пожара на отвореном простору  – истакао је Иван Спајић, начелник Сектор за ванредне ситуације у Шапцу.

Чланови Добровољног ватрогасног друштва “Грушић” од свог оснивања имали су запажен број интеревнција на терену.

– Друштво је основано 2021. године у селу Грушић. За сада броји тридесет припадника од којих је двадесет положило испите и обуку. Очекујемо још десет нових чланова да прођу обуку. Годишње имамо око петнаест до двадесет интервенција уз помоћ професионалног ватрогасног одељења у Шапцу – рекао је  Бранислав Лазаревић, председник Добровољног ватрогасног друштва “Грушић”.

Учешће у тактичко-техничком збору узео је и део  екипе Прве медицинске помоћи Црвеног крста Шабац.

– Ми имамо одличну сарадњу са Сектором за ванредну ситуацију. Наше екипе су оспособљене да у случајевима ванредних ситуација учествују  у спашавању и пружању прве помоћи у евакуацији настрадалог становништа. Имамо одличну сарадњу и ту смо да успешно извршавамо све одлуке нашег Штаба за ванредне ситуације у случају када је то потребно – нагласио је Славко Радовановић, секретар Црвеног крста Шабац.

Ватрогасци-спасиоци и овога пута привукли су пажњу најмлађих суграђана – предшколаца –  који су  имали прилику да се ближе упознају са  радом, опремом и возилима.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар