Обележен Дан ослобођења Шапца у Великом рату

Поменом и полагањем венаца од стране представника Војске Србије, градоначелника Шапца др Александра Пајића, председника Скупштине града Немање Пајића, Удружења потомака ратника 1912. до 1920. године, као и других удружења, организација и покрета на Споменик жртвама у ратовима од 1912. до 1918. године обележен је 2. новембар – Дан ослобођења Шапца у Првом светском рату. Присутни у порти Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла подсетили су се времена када је “Мали Париз” за само четрнаест дана постао “Српски Верден” – град уништења, страдања и патње.

Шабац – “Српски Верден”, град страдања и патње у Првом светском рату, коначно ослобођење дочекао је 2. новембар 1918. године опустошен како материјално тако и духовно. Од 14.000 становника преживело је само 7.000.

– Шабац је у Првом светском рату доживео огромне жртве. Мислим да је Шабац један од најстрадалнијих градова у Србији. Ми смо у то време изгубили отприлике половину становништва. Највећи практично покољ био је у порти цркве када су недужни људи затворени у цркву. Ту су били три дана, мучени, а после тога су сами ископали раку на месту где је раније била Основна школа. Ту су, на жалост, сви побијени. Иза нас је спомен костурница и ми данас одајемо почаст њима и свим осталима који су се борили за нашу слободу – истакао је др Драгутин Јовановић

Као неми подсетник страдања Шапчана у Првом светском рату стоји Споменик жртвама у ратовима од 1912. до 1918. године у порти Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла, на који су и ове сто треће годишњице, положени венци и цвеће.

– Својим наследицима треба да оставимо ту културу, да се и они сећају свега онога што је довело до слободе нашег града. Данас се воде неке друге борбе, други ратови, пре свега ратови на „политичком“ пољу, да добре идеје, ставови и економски програми буду приоритет и да омогућимо нашим суграђанима бољи и квалитетнији живот. Сви у томе учествујемо и ја сам сигуран да ће наши суграђани бити задовољни са оним што смо у времену у ком смо ми живели и стварали оставили својим поколењима. Заиста, поносан сам што сто три године слободе од Првог светског рата можемо да обележимо на овакав начин – рекао је др Александар Пајић.

О силини налета Аустро-угарске војске најбоље сведочи једна од најпотреснијих реченица из дневника Павла Поповића: “Да видите Шабац не бисте опраштали”. Арчибалд Рајс записао је: “Шабац је био богата варош, весела, трговачка, чиста – данас је то хрпа рушевина”. Некада Мали Париз, те 1914. године, за само две седмице, постао је “Српски Верден” – град уништења, страдања и патње. Град херој одликован Француским ратним крстом са палмама, Орденом Чехословачке републике и Карађорђевом звездом.

Текст и фото: Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар