Новосадски сајам у знаку културе од 3. до 13. марта

(Фото: НС сајам)

Новосадски сајам ће од 3. до 13. марта бити станица културних дешавања, које организује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ под називом „Сеобе душа“. Централни догађај програмске целине представља истоимена изложба са поднасловом „Сеобе душа – Нови Сад кроз књигу ” чији је носилац Градска библиотека. Поставка ће бити у Аули Новосадског сајма и повезана је са традиционалним Сајмом књига, што свакако истиче важност најстарије сајамске куће у Србији, која ће у десет дана постати центар књижевности.

У оквиру Сајма књига, публици ће се представити и добитница овогодишње НИН-ове награде Милена Марковић, као и Анте Томић и Слободан Владушић. Књижевни павиљон „ Сеобе душа“ окупиће најактуелније савремене писце као што су Румена Бужаровска, Милица Вучковић, Дамир Каракаш, Кристиан Новак, Дарко Цвијетић и Миљенко Јерговић.

Хала „Мастер“, Аула и Хала 1 Новосадског сајма, биће претворени у јединствени мултимедијални павиљон књижевности и уметности какав до сада није виђен у последњој деценији на Новосадском сајму и као такав, биће право освежење за културну сцену Новог Сада и Републике Србије, наиме, у том периоду, посетиоце свакодневно очекује 12 сати програма у мултимедијалном павиљону од 10.000 квадратних метара са више од 180 излагача на Међународним сајмовима књига, Изложби уметности и Сајму образовања у Хали „ Мастер“. У Аули ће бити реализована мултимедијална изложба „Сеобе душа – Нови Сад кроз књигу“, док ће Хала 1 бити простор у којем се организују концерти, позоришне предстве и различити перформанси – рекао је Извршни директор за сајамску делатност Борис Надлукач.

Програм „Сеоба душа” отвориће амбасадор добре воље УНХЦР-а, јапански кантаутор Миyави, 3. марта, који ће први пут наступити у Србији, уз подршку ЕУ Јапан Феста и Јапан Цоммиттее, док ће један од најпознатијих немачких састава, добитници више од сто платинастих награда, Оригинал Енигма Воицес својим наступом затворити јединствени павиљон 13. марта.

„Настављамо да изненађујемо, провоцирамо и преиспитујемо тему миграција. Ако смо то чинили уз врхунске извођаче класичне музике, изложбе неких од највећих имена европског сликарства, фотографије, новомедијске изразе и друге уметничке жанрове, онда је јединствени мултимедијални књижевни павиљон у овом делу Европе нови израз и простор неочекиваног доживљаја у култури. Литература нам је искра из које ћемо кроз највише уметничке домете, кроз концерте, представе, плес и перформансе, наставити да „оплемењујемо људске душе” у Сеобама”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

На Новосадском сајму, у истом термину, од 3. до 10. марта бити одржани Међународни сајам књига и 26. међународна изложба уметности „Арт Експо“, док ће Сајам образовања „Путокази“ трајати два дана, 9. и 10. марта.

Подршку у организовању догађаја су нам пружили Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар