Нова улагања у шабачко здравство

Градоначелник Шапца др Александар Пајић и председник Скупштине града Шапца Немања Паић данас су уручили кључеве новог санитетског возила директорки Дома здравља “Др Драга Љочић” Јасмини Станковић. Средства од 4,5 милиона динара издвојена су из буџета града Шапца опредељеним за 2022. годину.

Возни парк шабачког Дома здравља “ Др Драга Љочић” богатији је за још једно санитетско возило. У питању је донација града Шапца у вредности од четири и по милиона динара. Средства су издвојена из буџета града опредељеним за 2022. годину.

– Видели сте колико држава улаже у здравство – нове болнице, клинички центри, нови Домови здравља, реконструкције здравствених објеката јесу нешто што је свакодневица и видимо колико је то битно за здравље пацијената. Град Шабац такође учествује задовољавању потреба својих здравствених установа на територији града Шапца. Прошле године смо два санитетска возила купили Дому здравља Шабац. Ове године годину почињемо са новим санитетским возилом. То су заиста потребе Хитне службе у Дому здравља “Др Драга Љочић” и мислимо да опремљеност овог возила показује да је оно нешто што је приоритет и што је потреба савременог начина превоза пацијената. Сигуран сам да су потребе како Дома здравља тако и Опште болнице Шабац у наредном периоду велике, да ћемо се ми као град потрудити да испоштујемо све приоритете али очекујемо и велику помоћ државе када су здравствене установе у питању. Очекујемо да што пре кренемо са реконструкцијом а можда и изградњом нове шабачке болнице – рекао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Ново санитетско возило, намењено Служби Хитне медицинске помоћи, служиће за збрињавање најургентнијих стања пацијената било да су она изазвана болешћу или неком траумом.

– Најчешће је то у питању саобраћајни трауматизам. Возило је опремљено са лежајем, са кардиолошком столицом која ће служити за превоз пацијената са акутним инфарктом, ендемом плућа с обзиром да они не могу да легну. Поседује боцу са кисеоником која је такође неопходна за транспорт пацијената хронично-опструктивних болесника, болесника у респираторној инсуфиицијенцији, а такође и кардиолошких када им је лоша сатурација кисеоника. Истакла бих да је ово веома важно за нас јер за збрињавање пацијената витално угрожених поред стручног оспособљеног кадра неопходна је такође и опрема и возила како би смо стигли до најудаљенијих пацијената и указали помоћ. Јако је битно реакционо време од добијања позива па до стизања до тих пацијената. На тај начин омогућујемо како свеобухватност тако и доступност у пружању здравствених услуга – истакла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља “Др Драга Љочић”.

Донација Градске управе Дому здравља и целокупном здравству у Шапцу је котинуирана.

– За ову годину је предвиђено педесет пет милиона динара. Не само што помажемо зато што млади људи налазе посао у Дому здравља преко града него се и опрема управо служба Хитне помоћи. Она увек треба да реагује на време и потребно је да имају добру опрему и да су обучени. Мислим да је огледало рада локалне самоуправе Хитна помоћ. Колико су они способни да у тренуцима када је то потребно брзо реагују и да буду на лицу места. Наравно. за то им је потребна добра опрема и добра обученост. Мислим да та обученост није спорна и да су сви ови који раде јако добро обучени и добри радници. И то помаже град Шабац. Драго ми је да је и осам младих лекара прошле године нашло стално запослење у Дому здравља и да се наставља са пријемом нових радника – рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

Град Шабац наставиће и у наредном периоду да ради на побољшању квалитета здравствених установа и услуга.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар