fbpx

Нова улагања кинеске компаније „Минт“ у Шапцу

Градоначелник Шапца др Александар Пајић данас је потписао  решење о продаји додатних 10 хектара грађевинског земљишта уз накнаду у Северозападној индустријској зони са представницима кинеске компаније “Минт” који у Шапцу планирају да отворе још једну фабрику. Потписивањем решења озваничена је друга инвестиција компаније “Минт” у Шапцу.

– Кинеска компанија “Минт” је за непуних годину дана инвестирала и другу највећу инвестицију последњих двадесет година у висини од 46 милиона евра. Прва је, да подсетим, била 50 милиона евра и та фабрика ће почети да ради у 2022. годони. Ново земљиште су купили за нову фабрику. Она ће почети крајем 2023. године да ради. Град Шабац је био добар партнер и руководство кинеске компаније, великог светског гиганта, је изузетно задовољно сарадњом са градом и решили су да ту сарадњу наставе још једном фабриком- рекао је  др Александар Пајић, градоначелник Шпаца.

Улагање у Северозападну индустријску зону Шапчанима ће обезбедити нова радна места, а самим тим ће се повећати економска моћ града на Сави.

-Ова фабрика значи много за грађане Шапца. Пре свега ради се о деловима за аутомобилску индустрију али се ради о најнапреднојиј технологији која ће запослити укупно око шест стотина наших суграђана у наредним годинама. Сигуран сам да ће кинеска компанија “Минт”, али и друге кинеске компаније бити заинтересоване за даље улагање у Северозападну индустријску зону. Морам да напоменем да је и председник државе Александар Вучић на састанку са председником Кине господином Си Ђинпингом говорио о Републици Србији као најбољем месту за улагање кинеског капиатала али и о челичном пријатељству између два народа. Ми то данас показујемо на лицу места. Показујемо овим уговором и показујемо да све оно што два председника раде на неком глобалном нивоу ми то спроводимо у дело. Изузетно сам поносан што је кинеска компанија “Минт” изабрала град Шабац за овако велике и значајну инвестије и сигуран да томе није крај. Град Шабац ће бити град будућности.  Настављамо даље борбу за јак Шабац и снажну Србију – додао је градоначелник.

Компанија “Минт” у две планиране фабрике  у шабачкој Северозападној радној  зони  производиће металне компоненте за шасије аутомобила.

– Ово је наша друга инвестиција. Прву фабрику смо већ започели прошлог маја. Она је у завршној фази и требало би већ да почнемо са пробном производњом у априлу. Ова друга фабрка ће запошљавати око 400 радника плус са претходном која ће имати око 200 радника. Биће нам потребан веома широк спектар занимања. Запошљаваћемо од неквалификованих и полуквалификованих радника у самом процесу произвоидње који ће пролазити кроз све адекватне обуке и тренинге, преко стручњака, инжињера машинске, електротехничке, металуршке струке. У администрацији ће бити потребни правници, економисти и, наравно, преводиоци за кинески језик. Тако да ће ту бити веома широк спектар кандидата које ћемо запошљавати. Мислим да ћемо задовољити потребе града Шапац, а надам се и да ћемо наћи озбиљне и адекватне кандидате за нашу производњу – истакао је Горан Маџаревић, помоћник генералног директора “Минта” за Европу.

Процес производње и технологије, како је овом приликом истакнуто, најнапреднији је и најчистији тако да неће имати штетног утицаја на животну средину и здравље радника што иде у прилог политици саме комапаније да је једино здрав и задовољан радник добар радник.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар