Нова изборна комисија града Шапца

Нова Изборна комисија града Шапца изабрана је на данашњој тринаестој, хитно сазваној седници Скупштине града, сходно новом Закону о локалним изборима који је усвојила Народна скупштина Републике Србије 4. фебруара.

– Она сада броји једанаест чланова, односно десет чланова плус председник и заменик председника Градске изборне комисије. Оно што је битно да су свим одборницима, односно листама које су учествовале на изборима и биле у саставу шабачког парламента, упућени позиви за учешће на данашњој хитној седници Скупштине да би могли да имају своје чланове у Градској изборној комисији. Једино “Прилика” није искористила ту шансу. То је мањинска листа која има једног представника у нашем парламенту – рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Састав чланова Градске изборне комисије није се умногоме променио од претходног сазива.

– Једина је разлика што имамо два нова члана Градске изборне комисије предложена од стране нове одборничке групе која је настала са листе “Небојша Зеленовић – Шабац је наш” тако да су практично и они узели учешће. Једна једина листа која није узела учешће јесте “Прилика. Иако су мањинска листа они су по новом Закону, иако немају одборничку групу, имали право да кандидују једног члана за Градску изборну комисију. Нажалост они то своје право нису искористили. Мислим да греше. Мислим да греше сви који нису узели учешће, пре свега у раду парламента а онда и формирању одборничке групе како би да кандидују и своје кандидате у Градску изборну комисију али и друге комисије и стална тела Скупштине и узму учешће у раду – истакао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.

Повратак одборника опозиције у Скупштину града Шапца је евидентан, али недовољно заступљен, истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

– Оно што је битно да су и одборници опозиције узели учешће и са листе “Небојша Зеленовић – Шабац је наш” имамо три одборника који су оформили одборничку групу. Мислим да је то слаба заступљеност у парламенту и да се Небојша Зеленовић сада бави неким државним темама. Оно чиме се он бави то је републички парламент, освајање власти на републичком нивоу, председнички избори. Видите како и различите јавне личности подржавају листу коју он предводи. На пример. Наташа Кандић је подржала листу “Морамо” коју предводи Небојша Зеленовић и то је њему јако битно. Јако му је битно да изађе у јавност и да каже да је у Сребреници извршен геноцид. То су страшне ствари. Мислим да је то крах политике Небојше Зеленовића. Зашто он не жели да се бави локалним темама, локалном влашћу, учешћем у раду локалног парламента јер грађани Шапца су бирали одборнике који су били на његовој листи. Грађани Шапца заслужују да имају своје представнике ма како они размишљали о темама са којима се генерално ми не слажемо али требали би да узму учешће у раду шабачке Скупштине. Ми и без њих просто радимо апсолутно по закону и све ове прозивке да је било неких нерегуларности апсолутно нису тачне јер то су установили и државни органи и сви они који су били задужени за регулисање рада изборних комисија, Градске изборне комисије, Републичке изборне комисије. Апсолутно радимо све по закону – истакао је градоначелник др Александар Пајић.

Скупштина града Шапца и у наредном периоду свој рад усмериће за добробит својих суграђана. Закон мора да буде и биће изнад страначког интереса, поручено је са данашње седнице локалног парламента.

Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар