Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, посетио Шабац (ГАЛЕРИЈА)

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини, посетио је Шабац и обишао пројекте које локална самоуправа спроводи уз подршку Европске уније. Бертолини је са градоначелником Шапца др Александром Пајићем посетио објекат павиљона Научног центра и новоизграђене стамбене јединице за социјално становање.

Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, обишао је новосаграђени објекат павиљона Научног центра у Шапцу. Део средстава за реализацију пројекта обезбеђен је уз помоћ Европске уније преко ЕУ ПРО Плус програма.

– Веома сам срећан што сам се после годину дана вратио у Шабац и што могу да видим са градоначелником веома интересантне пројекте које сте овде извели. Финансирамо многе пројекте у разним земљама и у области образовања, како вртића тако и школе, али ја још увек нисам видео нешто овог типа. Ово представља велики изазов као пројекат. Брига о потенцијалима деце један је од најлепших задатака сваког родитеља, а уколико град прави овакав простор и води овакав простор то је услуга која је немерљиве вредности за заједницу. Веома сам позитивно изненађен овим што сам видео. Једва чекам да се вратим за годину дана да видим један од тих кампова и да видим децу која добијају додатну наставу ван школског наставног плана и програма. Ових дана деца су много изложенија разним стварима. Информацијама, играма, стимулансима које ја у том узрасту нисам имао прилике да искусим. Свакако додатна сазнања представљају важан аспект развоја у одрастању сваког детета. Посебно развој потенцијала и повећања знања за децу представља предност у даљем животу. Ово је један први корак ка побољшању укупне средине у граду Шапцу. Желим да честитам граду Шапцу и УНОПС-у на овако изведеном пројекту   – рекао је  Никола Бертолини.

Градоначелник Шапца др Александар  Пајић  истакао је да се ради о једном од најлепших и најбољих пројеката које је град у последње три године реализовао са ЕУ. Научни центар „Фабрика идеја за 21. век“ је пројекат вредан 450.000 евра. Половину новца дала је ЕУ, док је град учестововао са другом половином.

– Верујем да ћемо већ крајем августа организовати први камп. Центар је замишљен као надградња образовном систему, место где ће се најбољи ученици додатно развијати и добијати нова знања, са најбољим наставницима који ће овде радити. Имамо смештајни капацитет за 40-ак ученика који овде могу вишедневно да бораве и за четири наставника који ће са њима радити. Жеља нам је да поред биологије, физике и хемије уврстимо и друге програме. Мислим да ћемо почети са математичким кампом који ће ученицима са територије Шапца омогућити додатна знања и вештине потребне за највише домете на републичким и међународним такмичењима. Причу заокружујемо, поред рада са наставницима и ученицима и радом са родитељима надарених ученика. Они су такође циљна група предвиђена овим пројектом. Родитељи треба да знају како да се понашају са надареним учеником, како би он своје потенцијале остварио у највише степену- истакао је градоначелник Пајић.

Своју посету Шапцу Никола Бертолини завршио је обиласком стамбених јединица за социјално становање изграђених  у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар