fbpx

„Небеске хероине света“ из пера Радмиле Тонковић у Библиотеци шабачкој

(Фото: Шабачки лист)

У уторак, 25. јануара 2022. године, у 18 часова у Дворани „Винавер“ у Анексу Библиотеке шабачке биће представљена књига „Небеске хероине света“ академкиње проф. др Радмиле Тонковић. Ово капитално дело представља јединствену енциклопедију на тему летења и улози жена у авијацији. Обухвата преко 2000 биографија жена-летача широм света и око 1700 фотографија.

Књига „Небеске хероине света“ већ је проглашена уникатном светском енциклопедијом у Међународној ваздухопловној федерацији у Женеви, налази се у фонду Конгресне библиотеке у Вашингтону и промовисана је на 61 промоцији у 13 држава света. Уврштена је као уџбеник на ваздухопловним академијама и техничким школама у Русији.

Проф. др Радмила Тонковић је једна од најобразованијих Српкиња – научница, академкиња, филолошкиња, професорка, новинарка, авијатичарка… Завршила је Филолошки и Филозофски факултет, а школовала се и на универзитетима у Манхајму, Хајделбергу, Лондону, као и на чувеном Универзитету „Ломоносов“ у Москви. Студије је завршила са „Златном значком“ као најбољи студент.

Она је и прва жена-ваздухопловна новинарка и уредница на Балкану. Чланица је Удружења новинара Србије и Међународног удружења словенских новинара. Номинована је за престижну руску државну награду „Медаља Пушкин“, коју одобрава и уручује лично председник Руске Федерације. Радмила Тонковић живи и ради у Београду и Москви.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар