Напредују радови на новом мосту преко Саве код Шапца (ГАЛЕРИЈА)

Радове на мосту преко Саве, који се реализују у оквиру пројекта изградње ауто-пута Рума- Шабац и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница данас је обишао Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, заједно са директором ЈП “Коридори Србије” Александром Антићем и др Александром Пајићем, градоначелником Шапца. До сада је урађено скоро 50 одсто планираног посла, а завршетак радова, ако се настави овим темпом, очекује се шест месеци пре планираног рока.

Нови мост преко Саве код Шапца најважнији је и најзахтевнији објекат на траси будућег аутопута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница. Радови на изградњи 1.350 метара напредују несмањеном брзином захваљујући интензивном раду око 360 људи са 90 до 100 јединица механизације свакога дана.

– Готово половина свих радова на мосту је завршена. Ова десна прилазна конструкција је завршена са неких 95 процената. Планирано је да до 15. октобра сви радови на овој прилазној конструкцији буду завршени. Када је у питању прилазна конструкција која иде према Кленку, односно према Руми, радови на њој се такође изузетно добро реализјују и они ће бити завршени до краја године. Остаће нам кључни радови преко самог централног дела моста, преко реке Саве. Сви стубову су урађени. Рдаови се изузетно добро одвијају и ја немам дилеме да ћемо мост завршити шест месеци пре планираног рока – рекао је Александар Антић, директор ЈП „Коридори Србије”.

Приликом обиласка градилишта Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истакао је да је ова инвестиција, као и нове фабрике, гаранција за економски просперитет свих грађана Србије.

– Ми морамо кроз ова градилишта да дамо шансу нашој привреди, нашим људима, да подигну свој економски стандард, да дођу нови инвеститори. И овај мост и овај коридор Рума-Шабац-Лозница је само један од 12 коридора на којима ми или изводимо грађевинске радове или пројектујемо. Подсетио бих вас да ми у овом тренутку пројектујемо или градимо више од 1.200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница. Нећемо се зауставити док их све не изградимо – истакао је Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Добробит ће осетити и сам град Шабац завршетком радова на мосту, као и целог пројекта.

– Идемо ка Шапцу, ка граду будућности јер желимо да новом индустријском зоном, новим капацитетима, новим радним местима за наше суграђане побољшамо стандард како грађана Шапца тако и читаве Србије – додао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Завршетак радова на мосту очекује се шест месеци пре планираног рока – децембра 2022. године. Извођач радова је азербејџанска компанија “Азвирт”. Цео пројекат Рума-Шабац-Лозница вредан је 467,5 милиона евра, а укупна дужина аутопута и брзе саобраћајнице је 77 км. Крајем октобра очекује се почетак и радова на брзој саобраћајници Шабац – Лозница.

– Оно што је пред нама и оно што нам је следећи кључни догађај на који смо сви фокусирани и сви углавном интезивно радимо и извођач и Коридори и министарство уз подршку локланих самоуправа је да почнемо радове на брзој саобраћајници од Шапца према Лозници. Планирамо да до краја октобра почнемо са радовима на територији града Лознице. Планирамо да отпочнемо са првим радовима у реону села Ново село, Лешница и Јелав. Очекујемо да у наредних десетак дана исходујемо грађевинску дозволу за припремне радове у том реону и да, до краја месеца, почнемо са радовима – нагласио је Антић.

Текст и фото: Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар