На Пештеру у току велика војна вежба „Муњевити удар 2021“ (ГАЛЕРИЈА)

Око 2.300 припадника Војске Србије са техником, укључујући тенкове, артиљерију, хеликоптере и авионе, учествује на вежби „Муњевити удар 2021” која се одржава на привременом полигону „Пештер” на истоименој висоравни. Вежба се изводи са бојевим гађањем из скоро свих врста наоружања којима располаже наша војска. Ангажоване су јединице Копнене војске и Ратног ваздухопловства противваздухопловне одбране, као и припадници елитних 63. падобранске и 72. бригаде за специјалне операције.

Поред уобичајене технике, која се користи при оваквој врсти увежбавања, у употреби су и беспилотне летелице и системи противваздушне одбране. Користе се домаћи и системи наоружања набављени у иностранству, али и они системи који су још увек у фази развоја и тек треба да буду уведени у арсенал Војске Србије.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић такође је стигао на привремени полигон „Пештер“, где је примио рапорт пред почасним стројем Гарде. Вежби присуствује државни и војни врх Републике Србије, представници дипломатског и војно-дипломатског кора, верских заједница, локалне самоуправе, као и 231 ветеран Битке на Кошарама. Руководилац вежбе је бригадни генерал Жељко Кузмановић, командант Друге бригаде Копнене војске.

После упознавања са тактичком супозицијом, врховни командант Војске Србије Александар Вучић дао је одобрење да вежба почне.

(Фотографије: Министарство одбране / Димитрије Остојић)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар