fbpx

Министарство културе подржало обнову Дома у Мишару са 15 милиона динара

Дом културе у Мишару (Фото Шабачки лист)

Министарство културе и информисања, по јавном конкурсу „Градови у фокусу“, доделило је Шапцу 15 милиона динара за реконструкцију и доградњу Дома културе у Мишару (пројекат: Мишар – прошлост, садашњост, будућност“). Од 41 локалне самоуправе у Србији – Београд и Нови Сад нису имали право учешћа на конкурсу, имајући у виду напредну културну инфраструктуру – а које су подржане са укупно 339,2 милиона динара, град Шабац је четврти по висини одобрених средстава.

За исту намену, овогодишњим буџетом Града Шапца опредељено је још осам милиона динара, па Мишарце очекују обимни радови на спомен комплексу посвећеном чувеном боју (1806), првој великој победи Карађорђевих устаника, којом су ударени темљи модерној српског држави.

Нажалост, небригом претходног градског руководства, Мишар је скрајнут на маргину друштвених дешавања, а зграда Дома културе, којом се место деценијама поносило, доспела је у фазу распадања.

Мишар је велико насељено место, које је од центра Шапца удаљен свега 6 километара магистралом према Обреновцу и Београду. У спомен на битку из 1806. године, неке раније генерације основале су спомен комплекс, који чине га споменик „Карађорђу и мишарским јунацима“ и стална музејска поставка „Бој на Мишару“, која се од 1981. налази склопу зграде садашњег Дома културе (првобитно замишљена као Задружни дом).

У туристичкој понуди Града Шапца, Мишар је локалитет од изузетног значаја, који је препознат и широм Републике Србије, па је као такав је предмет планираних или непланираних туристичких посета. Локалитет је и део школских програма, у склопу којег га посећују ексурзије нижих разреда основних школа из целе државе.

Прича о данашњој згради Дома културе у Мишару, као што смо рекли, почиње 1981. године, када је академик и историчар Васа Чубриловић, у разговору приликом припрема за обележавање 175. годишњице Мишарске битке дао два предлога: да се организује Симпозијум о Мишарској бици и да се Влади Републике Србије упути предлог да распише конкурс за пројекат Мишарски комплекс. Предлози су делимично уважени: Република Србија је преко Министарства за културу одобрила Шабачком музеју средства за израду поставке „Бој на Мишару“, а АИК Шабац (тада друштвено предузеће) је био донатор у адаптацији дела Дома културе за поставку која је свечано отворена 13. августа 1981. године.

После пет година урађен је мозаик „Мишарска битка“, аутора Драгиша Марсенића – Марсе, а 15 година касније одржан је Симпозијум о Мишарском боју. За прославу 200-годишњице урађен је пут до Мишара из правца Шапца. Те, 2006. извршене су последњи пут нешто озбиљније интервенције на згради. Четрнаест година касније овај објекат има значајних проблема који у великој мери утичу на његову функционалност, а самим тим и на квалитет културних садржаја и програма, као и услуга које се пружају посетиоцима.

Неадекватно одржавање објекта годинама уназад убрзало је његово пропадање. Због лошег стања ове зграде, као и непостојања грејања у оквиру ње, значајно је ограничен број културних дешавања (најмање за 60 одсто) и оне се једино могу спроводити током летњих месеци. У оквиру комплекса налази се и отворен простор где је смештена потпуно неадекватна, нефункционална и естетски неприхватљива летња позорница. Самим тим ограничен је и квалитет и квантитет културних садржаја који су везани за период године када је могуће реализовати те садржаје на отвореном.

Посебан проблем музејске поставке „Бој на Мишару“, независно од стања целокупне зграде у грађевинском смислу, јесте превазиђена стална поставка, неусклађена са временом у којем живимо, и то упркос обећањима која су стизала од бивших директора Народног музеја у Шапцу, а од 2000. до 2020. године било је чак пет промена на челу установе.

Реконструкција и доградња зграде Дома културе у Мишару, тренутно, представља најважнији приоритет у области културе града Шапца. Локалитет на којем се објекат налази од изузетног је значаја, како на локалном, тако и на националном нивоу. Обухват радова у склопу реконструкције и доградње је обиман и финансијски захтеван. Зато је потпуно јесно због чега је овај капитални пројекат завредио пажњу надлежних републичких органа, који ће помоћи да се фазно реализује у сарадњи са новим градским властима у Шапцу.

„Пројекат је усклађен са општим интересом у култури, циљевима и приоритетима конкурса; Квалитетан је и садржајно иновативан; Постоје адекватни капацитети потребни за реализацију пројекта и то: стручни, односно уметнички капацитети, неопходни ресурси; Финансијски план је разрађен, усклађен са планом активности пројекта, економичан је и укључује више извора финансирања; Има висок степен утицаја пројекта на квалитет културног живота заједнице.

Поседује потребну документацију за реализацију подпројекта. Комисија сматра да ће подршком овог пројекта значајно допринети, између осталог развоју публике и децентрализацији културе стварајући услове за јачање капацитета локалној самоуправи која је показала велику спремност и ангажовање у том смислу. Овим средствима ће успети да отпочну процес реконструкције овог објекта који представља важног носиоца културног живота у том делу Србије“, наводи се, између осталог, у образложењу одлуке стручне комисије Министарства културе и информисања.

Комисија је одлучивала у саставу Маја Гојковић (потпредседник Владе и министар, председник комисије), Радован Јокић (в. д. помоћника министра), Данијела Ванушић (помоћника министра), Дејан Масликовић (руководилац групе за инспекцијски надзор) и Ђурђијана Јовановић (самостални саветник у Министарству културе).

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар