Медији обишли „Еликсир Зорку“ (ГАЛЕРИЈА)

Поводом обележавања 85 година од оснивања Хемијске индустрије „Зорка“ у Шапцу запослени у фабрици минералних ђубрива „Еликсир Зорка“ угостили су представнике националних медија.  

– Ми смо данас угостили бројне новинаре, бројне новинарске  редакције из националних медија и то је само један део посета у оквиру програма посета. Ми смо отворили наша врата  како за студенте, ђаке, јавност Шапца, тако и за Зоркине бивше пензионере. Хоћемо да покажемо шта је то „Зорка“ данас, шта је то чиме се ми бавимо, на ком смо нивоу технологије, да покажемо да ми имамо изузетно добар инжињерски кадар, да остварујемо производњу врхунског квалитета и да је технологија најнапреднија која постоји  на свету.  То је нешто на шта смо поносни- рекао је Стефан Комазец, гененерални директор „Еликсир Зорке“.

Присутни су имали прилику да се путем презентација упознају са радом и развојем „Еликсир групе“ у оквиру које послује и шабачка фабрика  „Еликсир Зорка“. Како је истакнуто, као  друштвено одговорна компанија, акценат пословања  стављење је на циркуларну економију која за циљ има очување животне средине.

– Акценат је, пре свега на технологији која треба да обезбеди како квалитет готових производа  и њихов пласман на тржиште, тако и да сачувамо животну средину. Именитељ свега тога јесте веома савремен тренд а то је циркуларна економија.  Циркуларна економија треба  с једне стране да доведе до смањења употребе природних ресурса, експлоатације природних ресурса, које поново подразумевају неке индустријске процесе, неку експлоатацију ресурса који су необновљиви, који су ограничени. Растућа популација, растућа потрошња сировина на планети, неминовно налаже императив да се поново преиспитају материјали који су излаз  из једног процеса производње како би били  употребљени као сировина у другим процесима производње – истакла је Зорица Поповић, генерални директор „Еликсир групe“.

У наредних шест година у плану су и значајне инвестиције.

– Један велики инвестициони циклус је испред нас. У наредних  шест година инвестираћемо око 600 милиона евра како у повећање обима производње фосфорне киселине, више фазе прераде фосфорне киселине, тако и у нове производе  на бази фосфорне киселине, а то су течна, кристална ђубрива, соли за техничку и прехртамбену употребу, као и материјали који су неопходни  за производњу батерија за електричне аутомобиле. Тај инвестициони циклус је започет. Он ће поред инвестиција у капацитете производње подразумевати  инвестиције у алтернативне  и обновљиве изворе енергије, рециклажну индустрију, али, такође, и развој инфраструктуре, логистике и осталих услуга које су неопходне и нашим пословним дивизјама у њиховом развоју – нагласила је Зорица Поповић.

Програм посете обухватио је и изложбу о историјату шабачке „Зорке“, као и обилазак фабричког комплекса.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар