fbpx

Манифестација „Винаверов свет 2022.“ у петак и суботу у Шапцу

Градска манифестација „Винаверов свет 2022.“ биће одржана у петак и суботу, 25. и 26. новембра на више локација у Шапцу. Фондација „Станислав Винавер“, установе културе и Музичка школа „Михаило Вукдаровић“ припремиле су богат програм посвећен нашем великом ерудити, књижевнику и преводиоцу, а у овогодишње садржаје укључени су и уметници ван Шапца, државне културне иституције и Факултет музичке уметности у Београду, истакнуто је на конференцији за новинаре у уторак у Градској кући.

Манифестација ће започети откривањем скулптуре „Робот“ познатог уметника Николе Коље Божовића, професора Факултета примењених уметности у Београду, у Галерији на отвореном у Савској авенији, у петак од 11 сати.

Истог дана у Народном музеју у 12 сати биће отворена изложба једног од најпознатијих југословенских и српских сликара Петра Лубарде под називом „Лубарда – једна прича“. Изложбу су припремили кустори Музеја Југославије, Куће легата и Министарства одбране – Медија центра „Одбрана“. Поставака обухвата 29 уметничких слика и цртежа Петра Лубарде, од којих се многи први пут излажу ван Београда, поједине занимљиве документе, али и временску линију на којој се може пратити живот и рад великог уметника.

У петак од 18 сати у Дворани „Винавер“ Библиотеке шабачке биће одржана промоција књиге суграђанина, историчара Бранислава Станковића, која носи назив „Константин – књига о Винаверу / Српство као судбина“, на којој ће говорити рецензенти и аутор. Издавање књиге подржали су Фондација „Станислав Винавер“ и породица Винавер.

Библиотека шабачка – Дворана „Винавер“ је у суботу од 11.30 сати домаћин и Националног научног скупа са међународним учешћем „Станислав Винавер и музика“, који ће обухватити Винаверово књижевно стваралаштво, али са акцентпм на његовом интересовању и детаљном бављењу музиком. Организатор научног скупа је Факултет музичке уметности у Београду – Катедра за музикологију.

Пре радног дела, који ће одржан бити у две сесије, учеснике Националног научног скупа ће у Градској кући примити градоначелник др Александар Пајић.

 Част да затвори програм дводневне градске манифестације имаће Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ концертом „Винаверу у част“ у суботу од 18 сати.

– Поставили смо за циљ да приликом организовања манифестација које обележавају значајне датуме за живот нашег града, или се осврћу на поједине личности које су оставиле битан траг у уметничком стваралаштву, буду укључене све или бар већи број шабачких институција културе. Верујем да се из програма види да смо у томе ове године успели, и да је то допринело и његовој садржајности и његовој пуноћи – нагласила је директорка Фондације „Станислав Винавер“ Александра Павловић.

Како је оценио члан Градског већа задужен за културу Мирољуб Мијушковић, манифестација је за разлику од прошлих година значајно проширила свог опус и правце деловања, а разлог за велики искорак напред налази се управо у сарадњи са еминентним српским уметницима и реномираним установама културе у Републици, којима се он и уме Града Шапца на томе јавно захвалио.

На конференцији за новинаре говорили су и директор Културног центра у Шапцу Урош Лукић, директорка Народног музеја у Шапцу Мирјана Перић, директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић и директорка Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ Соња Живковић.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Шабац – град будућности”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар