Косово и Метохија остаје у Преамбули Устава Србије

Маја Поповић (Фото: srbija.gov.rs)

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић изјавила је данас да су измене Устава Србије једна од најважнијих активности у Акционом плану за Поглавље 23.

Поповић је, гостујући на Телевизији Прва, истакла да Косово и Метохија остаје у Преамбули Устава Србије, и поновила да је промена Устава у области правосуђа најважнија за владавину права, која доводи до система у коме постоји правна сигурност.

Када у држави постоји правна сигурност, долазе и страни инвеститори што значи отварање нових радних места, а самим тим и повећање животног стандарда грађана, објаснила је министарка.

Она је навела да је предложеним изменама Устава предвиђено да судије и тужиоце више не бира парламент, већ Високи савет судства и Високи савет тужилаца.

Министарка је рекла да је предвиђено да у Високом савету судства буде пет судија и пет истакнутих правника, а у Високом савету тужилаца четири истакнута правника, четири јавна тужиоца, односно заменика јавних тужилаца, републички тужилац и министар правде.

Поповић је, говорећи о корупцији у правосуђу, нагласила да је коруптивност ствар етике, морала и интегритета сваког судије и додала да не постоји ниједна правна норма која може спречити њихово коруптивно понашање, али да га може санкционисати.

Према њеним речима, судије морају имати адекватне плате јер ће се на тај начин смањити могућност корупције.

Она је оценила да су судије тренутно добро плаћене, уз напомену да увек постоји могућност повећања тих плата, али да се морамо кретати у оквирима наших могућности.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар