fbpx

Конгресменка Тени затражила од званичника САД да се Ђоковићу дозволи наступ на Ју-Ес опену

Новак Ђоковић (Фото:novakdjokovic.com)

Клаудија Тени, конгресменка из Њујорка и копредседавајући члан српског кокуса, упутила је писмени захтев државном секретару Ентонију Блинкену и другим америчким званичницима, да се Новаку Ђоковићу дозволи наступ на Ју-Ес опену под „изузећем од националног интереса”, преноси Српски радио Чикаго.

Прошле недеље је компанија Спортс менаџмент у власништву Небојше Јовановића, уз консултације са Српско Америчком Гласачком Алијансом (САВА) и политичким стратегом др Олгом Раваси, покренула политичку иницијативу, како би се Новаку Ђоковићу дозволило да учествује на Ју-Ес опену, тј. да несметано допутује у Америку.

У комуникацији са конгресменком Тени, као и са другим америчким званичницима, управо је било речи о консолидовању захтева на основу правне клаузуле, тј. председничке прокламације 10294 од „националног интереса”, која дозвољава изузеће појединим страним држављанима од постојећих ковид-19 протокола, ако се то сматра америчким националним интересом.

Конгресменка Тени се управо позива на исту клаузулу и у свом захтеву наводи да је Ју-Ес опен виталан турнир који спаја спорт и међународну дипломатију, и има велики економски утицај, јер доноси годишњи приход од милијарду долара.

„Спречити Новака Ђоковића да се такмичи на Ју-Ес опену умањује дипломатску и економску вредност турнира, без икаквих бенефиција за сигурност и јавно здравље”, истиче се у писму, преноси Танјуг.

Као републиканка из савезне државе Њујорк, Клаудија Тени је већ дуго поборник укидања ковид-19 протокола и мандата за вакцине и маске, сматрајући их личним и слободним избором сваког појединца.

Она наводи да Ју-Ес опен сам по себи нема на снази ни један ковид мандат за спортисте, нити за гледаоце, те да је једина препрека за Новаково учешће управо мандат донет од стране председника САД Џоа Бајдена.

Тени сматра да ковид мандат успостављен од стране администрације дискриминише невакцинисане играче који су страни држављани, и кажњава их, јер су изабрали да се не вакцинишу или јавно изнесу свој статус, иако амерички тенисери несметано могу да учествују невакцинисани.

Конгресменка Тени наводи да је то дупли стандард који нема везе са јавним здрављем, већ са контролом и политиком, наводи Српски радио Чикаго.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар