Књига „Петља“ и њен аутор Дејан Алексић пред шабачким библиофилима

У среду, 28. септембра 2022. године, у 19 часова у свечаној сали Библиотеке шабачке биће представљена књига „Петља“ Дејана Алексића. Ово је први роман угледног књижевника за који је добио награде „Милош Црњански“ и „Владан Десница“ (први је добитник ове Награде коју је установила Народне библиотеке Србије за најбољи роман у 2021. години).

Представа о животу као петљи, у којој повлачење једног краја нити значи затезање чвора на другом, наглашена је самом композицијом романа, преплитањем временских планова и непомирљивим неконформизмом главне јунакиње, њеном „петљом“ да се и по скупу цену супротстави лицемерју и поремећеном поретку свих вредности.

Дејан Алексић (1972) је песник, драмски писац и стваралац књижевних дела за децу. Дипломирао је на Одсеку за српску књижевност и језик Филозофског факултета у Новом Саду. Објавио је десет песничких, књигу драма, један роман и преко двадесет књига за децу. Награде за поезију: „Васко Попа“, „Меша Селимовић“, Змајева награда Матице српске, „Бранко Миљковић“, „Бранко Ћопић“, „Мирослав Антић“, „Ристо Ратковић“, Просветина награда, Матићев шал, Бранкова награда.

Његова поезија превођена је на десетак европских језика, а посебне књиге песама објављене су на шпанском, пољском, француском, словеначком и македонском. Као аутор књига за децу заступљен је у читанкама и обавезној лектири за основну школу. Ради као главни и одговорни уредник Издавачке делатности „Повеља“ у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Шабац – град будућности”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар