Кључеве станова добило 60 избегличких породица у Лозници

У Лозници је 60 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији тог градау на западу Србије, добило кључеве нових станова, изграђених у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма, којим у Србији, као водећа институција, руководи Комесаријат за избеглице и миграције.

Финансијска средства за изградњу станова обезбеђена су највећим делом из Донаторског фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, као и средствима из буџета града Лознице.

Износ донације Фонда Регионалног стамбеног програма је 1,2 милиона евра.

У име града домаћина присутнима се обратио градоначелник Видоје Петровић, који је рекао да је Лозница од првог дана отвореног срца прихватила све људе који су дошли бежећи од ратних страдања крајем прошлог века.

Лозница је одувек имала велико срце, а локална самоуправа добро партнерство са државом и Владом Србије, намерна да се помогне породицама избеглица, рекао је Петровић.

Присутнима су се обратили и Владимир Цуцић комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Дирк Лоренц представик Делегације Европске уније у Србији, Ричард Холи представник амбасаде Швајцарске, Ружица Банда представница ОЕБС-а, Стефани Краузе представница УНХЦР-а и Јован Лазаров шеф кабинета директора јединице за управљање пројектима у јавном сектору.

У 140 српских општина на овакав начин збринуто је 22.000 избегличких породица.

РСП је зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар