Кафићи од данас раде и у затвореном, ноћни клубови још на чекању

(Фото: srbija.gov.rs)

Угоститељски објекти у затвореном од данас ће моћи да раде до 22 часа, уз 50 одсто попуњености капацитета, поштовање дистанце од 1,5 до два метра и без музике. Одлука је донета на јучерашњој седници Кризног штаба, а потврдио ју је медијима члан штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који је нагласио да је здравствени систем спреман за појаву новооболелих за око седам до 10 дана, али не у броју као што је био случај у претходном периоду.

– Вирус је ту, у нашем окружењу. Све остало што би могло бити предмет разговора имаћемо на следећој седници, која ће бити одржана наредне седмице, када ћемо на основу података оценити ситуацију и да ли можемо очекивати њено смиривање, са мање новооболелих – рекао Тиодоровић.

Према његовим речима, ипак је и даље висок број смртних исхода као последица коронавируса. Он је саопштио и да је донета и одлука да наши грађани који живе у иностранству, где су уредно вакинисани, могу да уђу у земљу без ограничења, наводећи да се очекује да ће земље из којих долазе то исто применити и према нама.

Члан Кризног штаба је нагласио да се прераним попуштањем мера не сме направити грешка и да се томе мора приступити са великим опрезом, на основу егзактних податка здравственог система, клиничара и оцена свих служби. Он је најавио да ће се о томе размишљати у наредном периоду, уз уверење да ће до конкретизације доћи за 15 до 20 дана.

Према Тиодоровићевим речима, мора се још сачекати са одлуком о отварању ноћних клубова и раду угоститељских објеката након 22 часа, уз напомену да када будемо имали, на пример, испод 100 новопозитивних на дневном нивоу, можемо да пустимо да све нормално функционише.

На Кризном штабу, додао је, нису разматрани други захтеви о окупљањима или прославама, те да и даље важи мера да нема окупљања више од пет особа на једном месту, уз поштовање свих правила.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар