Још десет дана за пријаву на Други позив за пројекте социјалног становања и активне инклузије

Програм предвиђа обезбеђивање одрживих стамбених решења и мера активне инклузије за особе са инвалидитетом, младе без родитељског старања, жене жртве породичног насиља и Роме.

Општине и градови имају још десет дана за пријаву на Други јавни позив за пројекте социјалног становања и активне инклузије који су објавиле Европска унија и Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у оквиру програма „Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији’’ (EU SHAI).

Циљ овог јавног позива је да се обезбеди стамбена подршка за породице на одржив и одговоран начин, кроз изградњу вишепородичних зграда и породичних кућа, и куповину, реконструкцију и адаптацију станова и кућа. Обавезне ће бити и пратеће мере активне инклузије, које подразумевају подршку у области образовања, унапређења запошљивости, запошљавања и самозапошљавања и приступа различитим услугама социјалне заштите.

Након првобитне донације ЕУ од 10,2 милиона евра која је додељена раније ове године за пројекте социјалног становања и активне инклузије који се спроводе у 19 градова и општина у Србији, укупан буџет за пројекте који ће бити изабрани у оквиру актуелног Другог јавног позива је 4,4 милиона евра. Јавни позив се завршава 15. новембра, а право учешћа имају све јединице локалне самоуправе у Србији које до сада нису примиле донацију у оквиру EU SHAI програма.

Европска унија и УНОПС позивају јединице локалне самоуправе да се пријаве и помогну својим становницима из осетљивих друштвених група: женама жртвама породичног насиља, деци и младима без родитељског старања, ромској заједници и особама са инвалидитетом – групама које су у највец́ем ризику од сиромаштва.

Све информације о Другом јавном позиву и документација за пријављивање доступни су на интернет страници програма ‘’Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији’’.

Други јавни позив је отворен у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији”, за који је Европска унија издвојила 27 милиона евра. Програм спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар