Јагодарство у Поцерини, добар породични посао с визијом (ВИДЕО)

(Фото: Град Шабац)

Представници министарства пољопривреде и града Шапца обишли су пољопривредно газдинство Бранислава Лазаревића из Грушића који се бави производњом јагода. Ово домаћинство традицију производње јагода негује више од тридесет година. Воће гаји на површини од хектар и 20 ари, где је у сезони брања ангажовано поред четворо укућана и десетак берача.

Посета помоћника министра пољопривреде Александра Богићевића и челника градске управе, била је прилика за размену мишљења, искустава, планова, али и за изношење проблема са којима се у производњи и пласману суочавају Лазаревић и његове комшије из овог дела Поцерине. Обилазак газдинства овог вредног домаћина значајна је и за сагледавање услова у којима привређују пољопривредници у овом делу шабачке општине.

– Веома сам задовољан што сам данас са помоћником министра Богићевићем посетио поцерско село Грушић, познато по производњи јагода. Село има хиљаду становника, а скоро да нема куће без јагода. На овом подручју под јагодом налази се око 1.700 хектара земљишта. Драго ми је што сам видео младе људе на селу, који желе да се удруже и направе земљорадничку задругу да би поспешили своју производњу. Град Шабац ће им у томе помоћи. Буџет града смо предвидели средства за копање бунара. То је један од начина како да се дође до боље пољопривредне производње. Ми ћемо наставити да помажемо своје пољопривредне произвођаче, јер је пољопривредна производња једна од развојних шанси, како Шапца тако и Србије – рекао је градоначелник Александар Пајић.

Помоћник министра Александар Богићевић истакаоје задовољство најпре чињеницом да је домаћин млад човек који је одлучио да остане на свом поседу и настави породични посао. Потом, и квалитетом производа, организацијом, и нарочито исказаном жељом малих произвођача из Грушића за удруживањем.

– Ми смо почели да обилазимо сезонске послове, у току је берба јагода, а шабачки крај је један од најпознатијих по овом воћу. Драго ми је што сам посетио домаћинство младог човека, који има 33 године и који има визију како даље да унапреди своју производњу. Овај човек је пример једног српског сељака. Посебно ме радује што заједно са још два привредника жели да оснује задругу, јер сви знамо колико је то тешко у Србији – рекао је Богићевић и додао да ове године временски услови ниси ишли пољопривредницима на руку.

– Услед лоших временских услова, сезона бербе јагода је каснила 15 дана, због тога је принос мало смањен. Пласман није проблем али је цена јагоде са 170, пала на 130 динара по килограму. Надамо се да ће пољопривредници извући бар оно што су уложили – навео је Богићевић.

Према најавама из ресорног министарства, у плану су програми који ће се директно тицати побољшању путне инфраструктуре у селима. Прецизније, изградњом и реконструкцијом атарских и некатегорисаних путева који воде до њива, ораница, засада, а за које ће кроз пројекте аплицирати општине и градови у Србији.

Поред градоначелника Пајића и помоћника министра Богићевића данас су газдинство Лазаревића обишли и Блажа Кнежевић, заменик градоначелника, Владимир Мићић, помоћник градоначелника и Владан Красавац, начелник Мачванског округа.

Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар