fbpx

Изложба у Гимназији коју треба видети: Шабац у акварелима Слободана Мирковића (ГАЛЕРИЈА)

Изложба „Шабац у огледалу акварела Славољуба Мирковића“, академског сликара који деценијама живи и ствара у Бечу, свечано је отворена синоћ у галерији библиотеке Шабачке гимназије. Мирковић је рођени Шапчанин (1958), некадашњи је ученик ове елитне градске средњошколске установе, а изложба је уприличена у само предвечерје и у част њеног великог јубилеја, 185-годињице постојања и рада.

Изложбу је отворио градоначелник Шапца др Александар Пајић, који је том приликом поручио:

– Била ми је част и задовољство да у галерији библиотеке Шабачке гимназије отворим изложбу ,,Шабац у огледалу акварела”, аутора Славољуба Мирковића. Драго ми је што је изложба отворена баш на дан Шабачког вашара, јер је она посвећена нашем граду кроз специфичну акварел технику са препознатљивим мотивима градске архитектуре.

Славољуб је пет деценија присутан на домаћој и страној ликовној сцени, Шапчанин који дуги низ година живи у Бечу, уметник који се вратио у свој град и Шабачку гимназију коју је похађао, да би дочарао препознатљиве детаље Шапца, а то може само неко коме је овај град у души.

Шабачка гимназија, осим што је једна од најстаријих образовних установа у Србији, била је и остала расадник талената који су је похађали, а данас су стручњаци у областима којима се баве. Ово је одличан пример како се могу одржавати контакти са својим ученицима ма где они били и размењивати искуства која заједнички доприносе напретку школе, друштва и града.

Град ће и у будућем периоду подржавати Шабачку гимназију и наставиће да буде партнер са овом установом – истакао је градоначелник Пајић.

У свечаном програму, који је пратио велики број Шапчана и Мирковићевих школских другова, учествовали су ученици драмске и рецитаторске секције Шабачке гимназије и позната вокална група „Шапчанке“, а како је нагласила директорка установе Маријана Исаковић догађај је реализован уз несебичну помоћ Удружења гимназијалаца и пријатеља Шабачке гимназије.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Шабац – град будућности”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар