Изложба Шапчанке Гордане Ковић поводом Дана Градског музеја у Вршцу

Плакат изложбе шабачке ауторке

Поводом 9. маја, Дана Градског музеја Вршац, синоћ је у овом граду отворена изложба „Жене у античком Риму“, ауторке Гордане Ковић, археолога и музејског саветника Народног музеја у Шапцу. Антика је раздобље у којем је борба за еманципацију жена остала у сенци њихове подређености мушкарцима, а изложба „Жене у античком Риму“, базира се на археолошким открићима са територије данашње Србије, предметима из свакодневног живота, посуђу, накиту, махом из III века.

Ауторка Ковић се кроз ову поставку осврће и на положај и живот жене у античко доба, наводећи као примере биографије неколико најзначајнијих жена римског света, као што су Корнелија (мајка браће Тиберија и Гаја Граха), царице Ливија Друзила (трећа, најмоћнија супруга цара Октавијана Августа) и Јулија Домна (жена цара Септимија Севера), Хелена (мајка цара Константина), на основу којих се може просудити какав и колики су утицај имале на тадашње друштво у којем су доминантну улогу имали мушкарци.

„У таквим околностима жена се могла уздати једино у заштиту богиња, властиту сналажљивост или мушку слабост. Ове интересантне биографије су добар показатељ колико се положај жена изменио током историје у односу на данас и колики је искорак направљен у погледу женских права и слобода. А поред свега тога, презентовани материјал је веома значајан јер нас упућује како се живело на овим просторима током римске владавине“, истакнуто је на отварању ове по много чему успешне изложбе.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар