Изашли смо из ванредне епидемиолошке ситуације

(Фото: Влада Србије)

Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19  предложио је даље ублажавање мера, које се односе на рад фризерских салона и организовање стручних скупова. Покрајински секретар за здравство и члан штаба Зоран Гојковић, прецизирао је да то подразумева четири квадратна метра за боравак особа у фризерским салонима, као и организовање стручних скупова до максималног броја учесника до 100.

Србија  је, на основу показатеља, изашла из ванредне епидемиолошке ситуације, рекао је он упозоривши на то да је ситуација и даље несигурна, јер и даље има више стотина новозаражених дневно, али да је тенденција пријема и отпуста заражених у здравственим установама добра.

Кризни штаб је зато предложио да фризерски салони могу да раде под условима који су мање ригорозни него што су били до сада, тако да ће ограничење броја људи у салону уместо девет метара квадратних бити четири, уз поштовање свих мера, као што су ношење маске и размак од 1,5 до два метра, рекао је Гојковић.

Епидемиолог је пренео да се разговарало и организовању догађаја за младе и да, уколико се у следећем временском периоду настави овакав интензитет пада броја новозаражених и уколико будемо изашли из несигурне ситуације, уз достизање 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана, после 21. јуна кренуће и организација различитих врста догађаја везаних за колективна окупљања и дружења као пре епидемије.

То је строго, искључиво и једино уколико будемо дошли до 50 одсто укупно вакцинисаних и ако епидемиолошка ситуација буде таква да немамо скок и раст новозаражених, поновио је Гојковић.

Према његовим речима, то ће бити предлози Кризног штаба који ће бити упућени Влади Србије. Од завршетка ускршњих и првомајских празника прошле су непуне две недеље а и даље је добра тенденција са падом новооболелих, рекао је епидемиолог, додавши да је посебно важно да сваки дан у просеку вакцинишемо између 20.000 и 23.000 грађана.

У овом тренутку више од 2,25 милиона пунолетних грађана је примило минимално једну дозу вакцине, рекао је Гојковић. Према његовим речима, више од 1,7 милиона грађана је примило обе дозе вакцине и то је оно што је добро, што радује и што је показатељ да идемо добрим путем ка изласку из несигурног епидемиолошког стања.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар