Интензивни радови на регулацији корита Добраве у селу Жабар

(Фото: Град Шабац)

У току су интензивни радови на регулацији корита реке Добраве у селу Жабар. Регулација корита изводи се у дужини од два километра, а овај пројекат који заједнички финансирају Град Шабац и Јавно привредно предузеће „Србија воде“ вредан је више од 22 милиона динара. Извођач радова је ВД „Сава” Шабац.

Радове је данас обишао градоначелник Шапца др Александар Пајић, који је том приликом истакао да је Град Шабац ове године из буџета издвојио 20 милиона динара за одржавање водотокова другог реда, те да су за уређење овог корита утрошили више од 11 милиона динара.

„Ово је веома важан посао и од великог је значаја за мештане и пољопривреднике овог краја, с обзиром на то да већина њих има њиве и засаде непосредно уз обалу реке. На овој локацији ништа није рађено протеклих 70 година, а сада смо уредили корито реке, приступне путеве, повећали насип са леве и десне стране и на овај начин омогућили мештанима да лакше дођу до својих парцела. Приоритет нам је да обрадиво земљиште приликом падавина не буде поплављено и да не наноси штету, како усевима, тако и домаћинствима”, рекао је градоначелник Пајић.

Он је истакао да ће се радити све оне приоритетне ствари како би водотокови другог реда за које је надлежан Град Шабац били проходни и максимално спремни за количину падавина које се очекују у јесењем и зимском периоду.

Руководилац Јавно привредног предузећа „Србија воде” Јован Баста нагласио је да је ово предузеће са Градом Шапцем потписало уговор, где је јасно дефинисано шта су критичне тачке и деонице које могу пре свега да угрозе животе људи али и имовину.

,,Подручно водопривредно предузеће ,,Сава” у Шапцу је у сарадњи са Јавно привредним предузећем ,,Србија воде” израдило елаборат у ком смо срачунали количине радова и потребна средства да би се река Добрава довела у пројектовано стање, односно да би радила своју функцију, а то је заштита од обилних падавина”, рекао је Баста и додао да ће у наредном периоду у договору са градоначелником Пајићем и директором Водопривредног предузећа „Сава” Ненадом Мишковићем прикључити Добраву мрежи за редовно одржавање водотока.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар