Ибзен за почетак позоришне сезоне у Шапцу

(Фото: Оља Гавриловић)

Премијером представе Хенрика Ибзена “Кад се ми мртви пробудимо” у режији Стевана Бодроже, синоћ је у Шабачком позоришту отворена нова сезона.

–  Тако је, упркос корони с обзиром на то да смо и даље  под  пандемијским условима, да можемо да примимо само публике до 50 посто капацитета. Али и то је нешто јер знамо да један известан период нисмо уопште радили.  Коначно  отварање нове позоришне сезоне у Шабачком позоришту. Имали смо мало другачији  план да започнемо сезону нашим 6. Фестивалом “Позоришно пролеће”  али из само техничких разлога  смо то одложили за  крај новембра месеца.  Зато смо успели да завршимо нашу  дивну представу  “Кад се ми мртви пробудимо” по тексту Хенрика Ибзена а у режији Стевана Бодроже  –  рекао је Владимир Василић,  в.д. директора Шабачког позоришта.

Живот уметника одсликан кроз мелодраму  без срећног краја.  Дубоко, поетско упозорење Хенрика Ибзена да треба живети аутентично, имати шансу за љубав и срећу јер све то не може заменити императив каријере и славе.

– Ово је неки Ибзенов обрачун са самим собом, са сопственим животом,  са смислом и бесмислом сопственог живота. Ми смо га радили у кључу сна.  Ово је комад између јаве и сна и поставља питање  да ли је вредело жртвовати  разне ствари у животу – љубав, интиму,  срећу на  олтару уметности. Да ли  се исплатило за нешто што је тако  нематеријално  иако на посредан начин комуницира са људима  – нагласио је редитељ Стеван Бодрожа.

Последња драма великог норвешког драматичара, највећи искорак ка симболизму, изазов како  за редитеља тако и  за глумце.

– Ово ми је можда био највећи изазов  до сада, као лик проф. Рубека. Али пружа много могућности за глумачку игру.  Просто је класик. Ибзен је  велики писац. Стеван Бодрожа као редитељ  успео је да нас лепо проведе, све колеге,  кроз читав процес. Заједно смо и трагали и истраживали  и откривали нове слојеве у нашим ликовима и мислим да смо дошли  до једног доброг резултата –  истакао је Владимир Милојевић, глумац Шабачког позоришта.

За Владимира Василића ово је уједно био и повратак на позоришну сцену после дужег времена.

– Осећај је, рекао бих можда чудан, али је много леп. Ово је моја професија. Ја сам  иначе по професији дипломирани глумац тако да је после много  година одсуства са сцене ово један  нови осећај. Уствари,  вратио ми се онај стари који је  постојао и пре.  Велико је задовољство бити део  својих колега на  сцени и бити део једног овако великог пројекта – додао је Василић.

Као увод, симболично за успешну нову сезону, додела Годишње награде за посебан допринос раду Шабачког позоришта у протеклој години Олги Димитријевић за текст и режију представе “Радио Шабац”.

– Изузетно ми је драго. Мислим да  награда долази  као једна потврда  да смо имали много леп радни процес у позоришту и направили једну лепу представу  која нам је  и друштвено- политички релевантна  али и емотивно  тако да заправо спаја и политику и  емоције у једно  – рекла је Олга Димитријевић.

“Кад се ми мртви пробудимо”, прва реприза, вечерас од 20 часова на Великој сцени “Љубиша Јовановић” Шабачког позоришта, а 26. октобра друга.

Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар