Харвудов „Гардеробер“ премијерно на сцени Шабачког позоришта

Ансамбл Шабачког позоришта сутра ће премијерно извести представу “Гардеробер” Роналда Харвуда. Режију потписује Мишко Милојевић који је сигуран да ће шабачка публика, која непогрешиво уме да препозна добро позориште, уживати у овој представи и остварењима сјајних глумаца, те да ће “Гардеробер” дуго остати на сцени Шабачког позоришта.

(Фото: Оља Гавриловић)

Представа “Гардеробер” Роналда Харвуда у режији Мишка Милојевића премјерно ће бити изведена на Великој сцени “Љубиша Јовановић” Шабачког позоришта у среду 22. децембра од 20 часова.

– Није било нимало лако. Можда је деловало немогуће почетком године када нисмо ни знали у каквим околностима ћемо моћи да радимо нити шта да очекујемо али са поносом смем да кажем спремамо седму премијеру у овој години што мислим да је један озбиљан резултат на понос свих нас у Шабачком позоришту. Превод представе радио је господин Ђорђе Кривокапић. Оно што је занимљиво по питању овог текста и превода је да је Ђорђе Кривокапић био пријатељ са господином Харвудом и да су заједно радили на овом преводу тако да сам сигуран да имамо једну интегралну праву верзију овог текста. Занимљиво је што ову представу у Србији сем Југословенског драмског позоришта нико није други радио, а и ово је прво извођење Роналда Харвуда у Шабачком позоришту. Оно што сам сигуран је да ће публика уживати у овој представи зато што смо направили прави позоришни комад кад укључимо све сегменте и текст и сценографију и костиме. Једна изузетно захтевна представа али сам сигуран да је резултат више него добар – рекао је Владимир Василић, в. д. директора Шабачког позоришта.

Са много духа, трагикомичних елемената и ироничних опаски, један од најпопуларнијих и најбољих Харвудових комада, несумњиво ће довести публику до смеха и суза.

– “Гардеробер” Роналда Харвуда је један од најомиљенијих и, могао бих да кажем, најбољих драмских текстова енглеске драматургије 20. века. Прича о позоришту, о другој страни позоришта, оно што се дешава иза сцене, што је увек гледаоцима занимљиво. Поготово, што ова прича није само прича о позоришту. То је прича о људима у позоришту, о њиховим судбинама, о њиховим тежњама, хтењима, неоствареним амбицијама. Заправо једна трагикомична прича са пуно комичних елемената али и са озбиљним драмским акцентима. Потпуно сам сигуран да ће шабачка публика уживати у представи коју можда дуго није видела у смислу једне комплетне сценографије онако како је некад позориште изгледало и онако како се некад играло, а мислим да публика то воли – истакао је Мишко Милојевић, редитељ.

Изазов и за глумце с обзиром на чињеницу да је ово прво извођење Харвудовог дела у Шабачком позоришту.

– Сам текст је инсајдерски. Харвуд је и сам најпре покушао да буде глумац, па је једно време био и гардеробер. Ово је негде његова интимна, лична прича написана у првом лицу. Шта рећи? То су ти невидљиви људи иза сцене, мали, који постоје и без којих позориште не може. Што Сер други лик, партнер из представе, који пише књигу и посвету, каже: “Ова књига је посвећена свим оним људима који раде у позоришту а ипак имају само мали удео у његовој слави”. Онда набраја редом сва та занимања која су у позоришту, која се дешавају иза завесе, иза сцене коју људи никад не виде, а који су заиста тако исто заслужни за саму представу као и они који носе цео комад на сцени – нагласио је Владимир Милојевић, глумац Шабачког позоришта

Прва реприза заказана је за 24. децембар од 20 часова.

Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар