Хапшење због фалсификовања негативних потврда ПЦР тестова

Министарствo унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је да су припадници СБПОК ухапсили Н. М. (1987) због постојања основа сумње да је извршио више кривичних дела фалсификовање исправа. Н. М. су ухапсили припадници Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Он се терети за то да је, од фебруара 2021. године, користећи лажне податке до којих је дошао из јавно доступних података у бази АПР-а, направио и регистровао домен www.ws-rfzo.co.rs, који је користио као базу за фалсификоване негативне потврде ПЦР тестова. Такође, како се сумња, Н. М. је регистровао и домен www.euprava-gov.rs, преко којег је направио мејл за слање обавештења и фалсификованих ПЦР тестова у ПДФ формату поручиоцима оваквих докумената.

За наведену услугу поручиоци су осумњиченом уплаћивали износ од 4.000 динара на његов рачун у једној банци. Полиција је приликом претреса стана и других просторија осумњиченог пронашла и одузела један рачунар, мобилни телефон марке „I-phone 12mini“, један екстерни ХДД, УСБ и новац у износу од 900 евра.

Наведени домени су на основу Захтева Посебног тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала угашени. Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.

(Извор: МУП Србије)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар