fbpx

Градоначелник Пајић: Одговорно водимо град, бринемо о сваком динару, резултати најбоље говоре

Др Александар Пајић (Фото: Град Шабац)

– Нова градска власт у Шапцу предвођена Српском напредном странком, пословањем у 2021. години, показала је како се одговорно ради и воде јавне финансије. Град Шабац није задужен ни за динар, а остварени су врхунски резултати. Приходна страна градског буџета увећана је чак за 350.000.000 динара него што је било планирано – истиче градоначелник др Александар Пајић, сумирајући предвиђено и остварено током прошле фискалне године.

Према његовим речима, треба се присетити да је крајем октобра 2020. године, када је нова власт преузела одговорност за руковођење градом, наслеђен буџет коме је фалило за текућу ликвидност 304.800.000 динара! Та 2020. година није могла бити завршена без помоћи државе – Владе Републике Србије и председника Републике. Из текуће буџетске резерве државе, град је добио 300.000.000 динара и са једним новим, одговорним односом према финансијама кренуо у 2021.

– Остварили смо врхунски резултат. А да није било лако говоре цифре. За отплату камата и главница по кредитима, које смо наследили из претходног периода, дали смо у 2021. години 252.000.000 динара. Морали смо да платимо и новчане казне и пенале, а ту пре свега мислим на дуг према Апотекарској установи где је бивша власт половину објеката продала, половину објеката дала у закуп на 10 година, авансно узела и потрошили сав новац, а установи оставили дуг у висини од 170.000.000 динара. За робу коју су повукли за Апотекарску установу, а нису је платили! Само те две ставке кад се узму: камате и главнице за кредите из претходног периода и овај неодговоран однос са Апотекарском установом и неким другим казнама – дали смо 352.000.000 динара у 2021. години – наводи градоначелник Пајић.

Он истиче да је „изузетно поносан на све нас, јер смо показали да можемо без динара кредита и са једним одговорним односом да вратимо све оно што су они задужили, али и да развијамо свој град.”

– Трудили смо се да политика, која нас је довела у могућност да једним одговорним односом руководимо градом, буде имплементирана у свим оним изговореним реченицама у предизборној кампањи. Трудили смо се да све оно што смо изговорили, све што смо обећали нашим суграђанима, буде реализовано. И због тога сада могу са поносом да наведем шта смо урадили: Преко 60 километара асфалтираних улица и путева у 2021. години. За шест година своје власти претходни градоначелник није асфалтирао ни половину од тога. Обећали смо најстаријим суграђанима да ће превоз бити бесплатан. Сада се 25.000 људи у градском и приградском саобраћају, са приватним партнером града, вози бесплатно 365 дана у години – каже др Пајић и наставља:

– Када смо увели ту меру, када смо и као опозиција предлагали да се то учини, они су рекли да је то немогуће. Да ни један буџет на свету не може да издржи такво оптерећење. Да не знамо о чему причамо и да смо популисти. Када смо дошли на власт после свега шест месеци смо увели ту меру. Онда су рекли “то ће бити само до краја 2021, док не униште буџет, а онда ће видети да нема даље“. Ми не само да нисмо уништили буџет, него смо тај буџет направили да буде никад бољи у историји града. И омогућили смо да се та мера продужи и за целу 2022. годину. Ја сам сигуран, ако овако одговорно будемо радили, да ћемо за све године док будемо на власти, имати бесплатан превоз за најстарије суграђане – истиче градоначелник Шапца.

Нова градска власт наследила је и најскупљу цену вртића у држави Србији. Када је почетком 2021. године, цена смањена за 10 одсто из опозиционих редова се чуло: “То је ништа, 750 динара не значи ништа породичном буџету”…

– Ми смо се одговорно понашали, јер нисмо у том моменту имали више. Али кад смо сагледали крај 2021. године, за 2022. смо поново за 10 одсто спустили цену вртића. Сада нико више не прича да је то мало и да то не значи породицама које имају децу у Предшколској установи. Зато што свима одговара 20 одсто нижа цена вртића. Ево, ја вам сада кажем: уколико наставимо овако ми ћемо и даље спуштати цену вртића у нашем граду. Тежићемо да према квалитету и количини новца који имамо у буџету то распоредимо на све грађане Шапца, без обзира да ли они били најмлађи или најстарији – наводи шабачки градоначелник.

Др Александар Пајић наглашава да ће ове године у септембру за 1.136 првака, колико би требало да их буде на територији града, за све бити обезбеђени потпуно бесплатни уџбеници!

– Вратили смо, наравно, и халу “Зорка“ у власништво града. Никада у историји она није било власништво града а на основу резултата који су у њој остваривани, ми смо, надасве, постали познат и препознатљив град. Хала увелико живи и ради за добробит свих спортиста Шапца. Током јула отворићемо комплекс отворених пливачких базена.То ће бити један прелеп комплекс који је град Шабац морао много раније да има. На скоро 20.000 квадрата имаћемо могућност да три до четири хиљаде суграђана свакога дана користи услуге како отворених тако и затворени базен. Имаћемо, напокон, олимпијски базен 50 метара пута 25. Имаћемо мањи базен 25 метара пута 15 и дечији, кружни базен 12 метара у пречнику. На зеленим површинама биће око 500 лежаљки, имаћемо осветљење, стазу око базена. Значи, један прелеп спортски комплекс који ће заједно са спортском халом “Зорка“, са затвореним базеном и са три отворена базена, да чини једно ново лице града – речи су градоначелника Шапца др Александра Пајића.

НОВА ШАБАЧКА БОЛНИЦА

– Градимо и нову болницу у Шапцу. Доктор Слободан Поповић, директор Опште болнице и сви ми у тиму се трудимо да заједно са својом владом, са својим председником републике, што раније остваримо квалитет здравствене услуге која ће бити значајно побољшана у граду Шапцу тим новим капацитетима. Тиме ћемо унапредити и квалитет примарне здравствене заштите, јер ће и Дом здравља добити нови преуређен простор који ће моћи да користи на добробит суграђана – истиче градоначелник Пајић.

ОДГОВОРНО ПРЕМА СВАКОМ ДИНАРУ

– У 2022. радићемо још много тога али превасходно морамо мислити о приходној страни буџета. Лако је потрошити новац када га имате. Тешко га је стећи. Према томе, ја се заједно са свим сарадницима и одборницима одговорно односим према сваком динару у буџету. И јавна предузећа града су обавезна да свако од њих ради у интересу суграђана – наводи градоначелник Пајић.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Шабац – град будућности”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар