fbpx

Градоначелник Пајић обишао у Липолисту домаћинство Зорана Маринковића (ГАЛЕРИЈА / ВИДЕО)

Градоначелник Шапца др Александар Пајић обишао је у Липолисту домаћинство Зорана Маринковића, које се више од четири деценије бави пољопривредом. Маринковић гаји малине, вишње, шљиве, орахе и купине, а у послове је укључена цела његова породица.

,,Зоран Маринковић вредни домаћин на скоро шест хектара гаји малине, вишње, шљиве и орахе, а традиција бављења воћарском производњом дуга је више од четири деценије. Ове године, како су рекли највише ће им се исплатити берба малине која се плаћа 600 динара по килограму. Овим је учињен велики помак када је црвено злато у питању и мислим да је свима лакше и лепше када је добра откупна цена воћа. Цена је, у односу на прошлу годину скоро дупло виша, веће су и дневнице за бераче па је самим тим ова година погоднија за све”, рекао је градоначелник Пајић.

Према речима градоначелника, данашњa посета домаћинству Маринковић, била је прилика  да укаже на подстицајне мере у пољопривреди које је предвидео Град Шабац.

,,Желимо да оснажимо све наше пољопривреднике и помогнемо да у овим тешким временима што више младих људи остане на селу и да се бави пољопривредом. Град Шабац на годишњем нивоу издваја 120 милиона за подстицајне мере у пољопривреди. Ове године је новина да смо за пољопривреднике са целе територије града обезбедили 34 нова трактора, где смо давали субвенције и бесповратна средства у висини до милион динара, док су остало обезбедили сами пољопривредници. Седам домаћинстава из Липолиста добило је средства за седам нових трактора. Поред тога, желимо да и другим мерама које спроводимо оснажимо наша пољопривредна домаћинства, јер је улагање у пољопривреду улагање у будућност града”, истакао је градоначелник.

Домаћин Зоран Маринковић истакао је да му у пословима помажу три ћерке, зетови и петоро унучади, те да већину посла завршавају сами, а за оно мало посла што им остане ангажују раднике.

,,Пољопривредом се бавим дуги низ година. Упоредо са тим сам радио 26 година у задрузи. Када је отац умро продата је задруга и тада сам почео да се бавим искључиво само пољопривредом. Малине су на 40 ари, вишње на два хектара, шљиве на 2,5 хектара, орах на 40 ари и нешто мало купина. Ове године задовољни смо родом малине, вишње је мало мраз оштетио, можда је остало 60 до 70 одсто рода, а шљива је остало око 20 одсто”, навео је Маринковић.

Фотографије: Град Шабац

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар