fbpx

Европски дан јеврејске културе у Шапцу

Најава догађаја

Европски дан јеврејске културе биће обележен сутра (недеља, 5. септембра) у Шапцу изложбом „ЈЕВРЕЈИ СРБИЈЕ – ОФИЦИРИ ВОЈСКЕ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ“ и КОНЦЕРТОМ ЈЕВРЕЈСКЕ МУЗИКЕ. Оба догађаја биће одржана у Културном центру у Шапцу са почетком у 18 и 19 часова.

Аутор гостујуће изложбе Јеврејског историјског музеја у Београду јесте Војислава Радовановић, која ће сутра посетиоце стручно водити кроз поставку, а концерт ће одржати Никола Албахари Салаћанин (музицира на гитари, усној хармоници и пева).

Раније у току дана, градоначелник Шапца др Александар Пајић ће у Градској кући примити госте из Јеврејске општине Београд и Јеврејске општине Панчево. Гости ће после пријема обићи места значајна за историју јеврејске заједнице у Шапцу и присуствовати вечерњем програму.

Европска унија је 1999. прогласила 5. септембар Европским даном јеврејске културе и од тада се обележава широм континента сваке године у првој седмици септембра. У готово свим европским градовима јеврејске заједнице су кроз историју оставиле значајан траг и утицај на културу окружења и представљају спецификум јеврејског наслеђа Европе.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар