ЕУ издваја милион евра за унапређење комуналне и социјалне инфраструктуре

(Фото: Пиксабеј)

Европска унија и Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у оквиру програма „Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији’’ (ЕУ СХАИ) објављују Јавни позив јединицама локалне самоуправе за подношење предлога инфраструктурних пројеката мањег обима.

Циљ Јавног позива је да се кроз реализацију интервенција мањег обима у делу комуналне и социјалне инфраструктуре, унапреде и побољшају услови живота најугроженијих жена и мушкараца, дечака и девојчица који живе у подстандардним насељима, и да се побољша њихов приступ јавним услугама. Предлози пројеката треба да обухвате унапређење и побољшање постојеће социјалне инфраструктуре (реконструкција и унапређење услова коришћења јавних објеката образовања, здравствене и социјалне заштите, културе и спорта) и реконструкцију и изградњу техничке/комуналне инфраструктуре (водовод и канализација, електроенергетске инсталације, грејање, управљање отпадом, јавни простори, зелене и рекреативне површине, приступне саобраћајнице, јавно осветљење и др.).

У оквиру ЕУ СХАИ програма, у 18 градова и општина већ се спроводе пројекти социјалног становања и активне инклузије, који ће за 378 породица обезбедити кров над главом и подршку у области образовања, унапређења запошљивости, запошљавања и самозапошљавања и приступа различитим услугама социјалне заштите.

Управо расписаним Јавним позивом за подношење предлога пројеката инфраструктурних радова мањег обима обезбедиће се додатни услови за побољшање квалитета живота оних који су у највећем ризику од сиромаштва – особа са инвалидитетом, Рома, жена жртава породичног насиља, младих без родитељског старања и осталог угроженог становништва.

Укупан буџет за пројекте изабране овим Јавним позивом је милиона евра, а могуће је пријавити се до 28. фебруара 2022. године. Право учешћа имају све јединице локалне самоуправе у Србији.

Све информације о Јавном позиву и документација за пријављивање доступни су на интернет страници програма ‘’Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији’’.

Свим заинтересованим јединицама локалне самоуправе биће омогућено да добију одговоре на питања о Јавном позиву на онлајн информативним сесијама које ће бити организоване 24. и 26. јануара, у термину од 11:00 до 13:00.

Јавни позив је део програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији”, за који је Европска унија издвојила 27 милиона евра. Програм спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Министарством грађевинарства, саобрац́аја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар