Епидемиолошка ситуација умерено ризична у Мачванском округу (ВИДЕО)

Епидемиолошка ситуација на Мачванском округу са посебним освртом на полазак ђака у школу, била је тема конференције за медије организоване у Заводу за јавно здравље у Шапцу.

Према показатељима о проценту заражених на 100 хиљада становника и потврђених позитивних узорака на ковид 19 у односу на број тестираних, све општине у Мачванском округу тренутно се налазе у такозваној жутој зони, сем Малог Зворника који је у зеленој зони. Епидемиолошка ситуација оцењена је као умерено ризична.

Школска година у свих осам општина Мачванског округа почеће сутра регуларно, што подразумева часове од 45 минута и праћење наставе у школи.

Сваке нове радне недеље, а према Упутству тима за школе, Завод за јавно здравље слаће процену локалним Штабовима за ванредне ситуације који ће бити прослеђивани школским управама и коначно, Батуту. О томе, у којој зони ће се налазити поједина локална самоуправа, односно да ли ће важити нова правила или евентуално, прелазак на он лине наставу, обавештења ће стизати сваког петка до подне, за следећу недељу – објашњава прим. др Небојша Софранић, специјалиста епидемиологије ЗЗЈЗ.

У Заводу за јавно здравље, наводе да је вакцинација у округу успорена. Са обе дозе, вакцинисано је 46 одсто становништва. Нешто бољи показатељи су кад је град Шабац у питању са 51 одсто потпуно вакцинисаних. Трећу, бустер дозу, до сада је примило 7 одсто становника.

Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар