Два века свадби у Библиотеци шабачкој (ГАЛЕРИЈА)

У галерији Библиотеке шабачке данас је свечано отворена изложба „Добро дошли, кићени сватови!“, ауторки Весна Тимотић и Кристине Алексић, које су се, током научноистраживачког рада, бавиле проучавањем свадби у Шапцу и околини у протекла два века.

Истраживање је мотивисано потребом да се од заборава сачува богатство другог и другачијег, шареноликост културе, језика, обичаја и одевања, тајна разноликости која Мачву, Поцерину и шабачку околину издваја у односу на друге области наше земље. Изложба се састоји из три целине: народни обичаји, одевање младенаца и лингвистички део.

Истраживања свадбених народних обичаја везаних за Шабац и околину, као и анализа начина одевања младенаца у овом крају, сем успутно у оквиру других тема, нису била предмет интересовања етнолога. Проучавање које прати изложба под називом Добро дошли, кићени сватови! не може се назвати ни само етнолошким, нити само лингвистичким и допринос је подсећању на давно прошло време.

Весна Тимотић је завршила Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду, смер Српски језик и књижевност, а од 2001. године је запослена у Библиотеци шабачкој на пословима каталогизације и редакције записа у бази података. Кристина Алексић је завршила Филолошки факултет универзитета у Београду, смер Српска књижевност и језик, и запослена је у Библиотеци шабачкој од 2011. године на пословима уређивања програма културе и сарадње са медијима.

Сви заинтересовани суграђани ће поставку моћи да погледају до септембра.

(Фотографије: Шабачки лист)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар