fbpx

Духовна револуција кроз дела уметника у Библиотеци шабачкој (ГАЛЕРИЈА)

У галерији Библиотеке шабачке, данас у подне, свечано је отворена изложба „Светлост духовне револуције“ Удружења „Млада арт“ из Београда, које чине уметнице Бојана Савић, Милена Виторовић, Сандра Павловић Ранковић, Софија Ракиџић, Јелена Виторовић и Добринка Стојић.

Идеја о њиховом удруживању потекла је са студија на Факултету примењених уметности у Београду, а уметничка намера сажета је у Манифесту Удружења, у којем су, путем кратке форме изражавања, обједињени различити стваралачки импулси и стилови, а све у жељи за остваривањем духовне револуције.

Заједничком изложбом уметнице желе да прикажу своје различито стваралаштво које пропагира исте циљеве, који су усмерени и на повећање видљивости особа са инвалидитетом и маргиналних група са којима често сарађују.

Чланице Удружења заступају став да дело мора да задржи своју ауру и инсистирају на традиционалним сликарским техникама, ручном извођењу, оригиналности и непоновљивости уметничког дела. Уметничко дело треба да поседује естетске и ликовне вредности које говоре за себе, независно од концепта и контекста настанка дела.

Уметност треба да буде револуционарна сила која својим деловањем пропагира духовне вредности и једнакост људи. Уметник не треба да буде слеп за зло и ружноћу света, али својим деловањем не треба да повећава присуство истог.

На отварању изложбе „Светлост духовне револуције“ говориле су директорка Библиотеке шабачке Јелена Јовановић Подгорац и уметнице – Бојана Савић, сада доцент на Факултету примењених уметности у Београду и Сандра Павловић Ранковић, запослена као истраживач на истом факултету, а свечаност је привукла већи број поклоника уметности у Шапцу.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар