Државни секретар у Министарству привреде на седници Савета Мачванског округа (ВИДЕО)

На седници Савета Мачванског управног округа на дневном реду били су актуелни пројекти Министарства привреде намењени локалним самоуправама у Републици Србији. Гост седнице био је др Бобан Бирманчевић, државни секретар у Министарству привреде. Бирманчевић је присуствовао и шестој по реду седници Привредног савета града Шапца.

Представници локалних самоуправа и чланови Савета Мачванског управног округа известили су државног секретара у Министарству привреде др Бобана Бирманчевића о свим пројектима којима су конкурисали за средства из буџета Републике Србије, са нагласком на пројекте министарства привреде.

– Министарство привреде отворило је своја врата за све градске и општинске управе али и за мала, средња и највећа предузећа. Самом министру и сваком запосленом основни задатак је да пружи одређене информације, али и све оно што је наопходно како би градске управе и предузећа имала адекватан одговор од министарства, истакао је овом приликом др Бобан Бирманчевић, државни секретар у Министарству привреде.

Посета државног секретара седници Савета округа била је прилика за потврду добре сарадње између града Шапца и републичких органа, али и за најаву бројних подстицајних мера које су у плану за наредни период.

– Велика ми је част да будем овде на позив начелника Округа како бих првим људима општина и градова из Мачванског округа поделио информације како да најлакше искористе све што држава хоће да пружи нашим грађанима. То су управо подстицаји и улагање у развој привредних зона, туристичких дестинација, али и малих и средњих предузећа. Очекујте у наредном периоду нови програм подстицаја за женско предузетништво. Министарство привреде има довољно средстава и квалитетних кадрова да та средства обезбеди и нашим грађанима. Одлична сарадња са градоначелником, представницима општина и начелником Мачванског округа први је предуслов да до свих пројеката дође- навео је Бирманчевић.

Средства која су искоришћена за развој инфраструктуре, подстицаји за привреду, културу и друге сфере, већ су имплементиране кроз пројекте у свим локалним самоуправама мачванског округа и граду Шапцу као његовом седишту.

– Добра сарадња са својом државом од кључне је важности за даљи развој, истиче градоначелник Пајић. – Као што смо обећали, имамо сарадњу са својом државом и ови пројекти то потврђују. Драго нам је да на људе који су представници Владе и Министарства можемо да рачунамо. Они су из Мачванског округа, конкретно Шапца, отишли за Београд, али никада нису заборавили наш град и спремни су да поделе са нама све актуелне пројекте у министарству на које Град Шабац може да конкурише. Ово су значајни подстицаји који ће граду олакшати да своје капиталне инвестиције уради са што мање средстава, односно да паритет државе и Града буде макар подједнак, а у неким пројектима имамо да Влада даје значајно већа средства него Град. То је важно за све грађане и ми ћемо се трудити да и преко Одељења за локални економски развој, али и пројектног тима града, конкуришемо на што већи број пројеката, како у Министарству привреде, тако и у другим министарствима, како бисмо наш град учинили градом будућности – подвукао је Пајић.

Управа мачванског округа који обједињује шест општина и два града важна је спона између самих јединица локалних самопурава, државе, владе и свих институција на републичком нивоу, речено је на седници.

– Мачвански управни округ треба да буде спона између Владе и локалних самоуправа и то је нека двосмерна комуникација. Она се огледа у томе што ћемо са најпозванијим људима из Владе презентовати које конкурсе министарство расписује у наредном периоду. Исто тако, локалне самоуправе, заједно са представнцима општина и градоначелницима, презентоваће Влади и надлежним министарствима пројекте који су најбољи за наше општине и градове. Покушаћемо да што више пројеката обезбедимо за Мачвански управни округ- додао је начелник округа Жељко Марјановић.

Др Бирманчевић је присуствовао и шестој по реду седници Привредног савета града Шапца. Осим актуелних пројеката Министарства привреде намењених локалним самоуправама у Републици Србији, на дневном реду нашли су се и Одлука о буџету града Шапца за 2023. годину, као и Локални акциони план запошљавања.

Текст и фото: Данка Ловчевић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар