Држава ковид пропусницама штити здравље и животе грађана

Мирсад Ђерлек (Фото: Принтскрин РТС)

Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Мирсад Ђерлек изјавио је данас да ће ово министарство на седници Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 тражити ригорозније и много ефективније мере уколико за седам до десет дана не буде позитивних ефеката од увођења ковид пропусница.

Ђерлек је у изјави за Радио-телевију Србије (РТС) рекаo да је увођење ових пропусница легитиман потез којим држава штити здравље и животе грађана.

Већ дуго имамо висок број новооболелих, а повећава се и број људи које изгубе битку са коронавирусом сваког дана, указао је он и додао да јучерашњи број преминулих неће бити највећи који ћемо доживети у четвртом таласу, што је, и поред вакцина, забрињавајући број.

Став Министарства здравља, како је поновио, јесте да безбедна вакцина нема алтернативу, поготово када смо добили наше цепиво из Института „Торлак“, оценивши да ће грађани сада бити много одлучнији, храбији, солидарнији и да ће се повећати број имунизованог становништва.

Ђерлек се осврнуо и на инспекцијске контроле које су већ неко време појачане, нагласивши да не може подржати ситуације где имамо велики број контаката, попут масовних јавних догађаја, јер нам је у интересу да спречимо и прекинемо ланац ширења епидемије.

Државни секретар је рекао да је приликом обиласка ковид болница широм Србије констатовано да су здравствени радници исцрпљени и уморни, али да је, имајући у виду њихову храброст и да држава стоји иза њих, сигуран да здравствени систем може одговорити и на најтеже изазове.

Он је истовремено потврдио да су локалне самоуправе са најмање вакцинисаних Тутин, Лајковац, Мионица и Мерошина, и додао да би младима требало држати трибине о значају имунизовања, на којима би им се обраћали њихови вршњаци коју су прошли борбу са коронавирусом.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар