Доприноси самосталних уметника од сада обавеза локалних самоуправа

(Фото: kultura.gov.rs)

Народна скупштина Републике Србије усвојила је данас Закон о изменама и допунама Закона о култури које омогућавају слободним уметницима бољи статус и ефикаснији рад Националног савета за културу.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је у скупштинској расправи да је изменама и допунама прописана обавеза локалних самоуправа да самосталним уметницима морају да уплаћују доприносе за пензионо и инвалидско осигурање и здраствено осигурање.

Она је објаснила да је у постојећем Закону о култури наведено да локалне самоуправе могу, а не и да морају, да уплате доприносе, оценивши такву дефиницију као аномалију.

Гојковић је, говорећи о избору чланова Националног савета за културу, изразила уверење да републичке установе културе, које ће предлагати чланове овог тела, имају развијену свест да они као предлагачи не треба да предлажу сами себе или своје запослене, већ да је тенденција измена и допуна да предлажу најбоље из матичних кућа које покривају.

Према њеним речима, њихови предлози говориће о зрелости установа и да ли су са разлогом овим изменама добиле могућност, па и привилегију, да баш оне предложе људе из позоришне, филмске, музичке уметности у Национални савет.

Она је навела да су према изменама овог закона предвиђени релевантни предлагачи чланова Националног савета за културу, као што су Републички завод за заштиту споменика културе, Државни архив Србије, Народни музеј Србије, Народна библиотека Србије, Народно позориште, Југословенска кинотека, као и да два члана предлаже САНУ, једног члана Матица српска и два члана Национални савети националних мањина.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар