fbpx

Добровољно ватрогасно друшто „Грушић“ успешно завршило обуку (ГАЛЕРИЈА)

Полагањем завршног испита  чланови првог добровољног ватрогасног друштва на територији града Шапца привели су крају прву фазу оснивања друштва из Грушића. Следи добијање лиценце од  Сектора за ванредне ситуације и регистрација у Агенцији за привредне регистре како би могли да функционишу самостално.

– Значајна ствар за град Шабац и Поцерину. Имати нешто овако у свом селу, на тој територији, значиће доста чак и граду. Драго ми је што има доста младих полазника. Највише бих се захвалио Минисатарству унутрашњих послова и Сектору за ванредне ситуације. Свега овога не би било да нам није било и помоћи града Шапца и господина Зорана Здравковића, члана Градског већа. Није било тешко спремити се за полагање тестова. Имали смо помоћ од Ватрогасне јединице Шабац – рекао је Бранислав Лазаревић, председник Добровољног ватрогасног друштва  “Грушић”.

Процес оснивања Добровољног ватрогасног друштва “Грушић” започето је у марту прошле године, а његово финансирање до сада је ишло преко Сектора за варедне ситуације, односно Ватрогасног Савеза Србија,  док је средства за обуку издвојио  град Шабац. 

– Од њих смо добили двадесет три униформе што је негде око осамсто и нешто хиљада динара вредности. Добили смо опрему – пумпе, црева и  остало што је потребно за њихов рад у вредности око петсто хиљада динара. Добили смо и ватрогасно возило  које тренутно припремамо за регистрацију. Кад завршимо овај поступак регистрације код АПР моћи ћемо да га региструјемо и онда ће они бити у пуном смислу речи оперативни. Град је финансирао обуку, а и у наредном периоду мораћемо да им помогнемо финансијски. Имаће они доста трошкова везано и за возило и за друге активности. Желим да се захвалим и господину Ивану Спајићу из Сектора за ванредне ситуације града Шапца, градоначелнику др Александр Пајићу, господину Владану Красавцу, начелнику Мачванског управног округа. Мислим да је свако од њих дао велики допринос да се ово Добровољно ватрогасно друштво оформи и да буде у функцији – нагласио је Зоран Здравковић, члан Градског већа задужен за питања безбедности.

Мачвански управни округ са реализацијом пројекта Министарства унутрашњих послова кренуо је још 2019. године.

– Конкретно Министарство је дало идеју да се добровољно ватрогаство, поготово у ужој Србији, мало више рашири и мало више прими међу нашим мештанима. Надам да смо у томе бар колико толико успели. Идеја је била да свака локална самоуправа има по једно Добровољно ватрогасно друштво па чак и више. Ми овог момента имамо једно врло организовано и врло добро опремљено Ватрогасно друштво “Видојевица” у Лешници које припада граду Лозница, а имамо и једно ново у оснивању у Лозници. Данашњим тестом и завршетком обуке добићемо ново ватрогасно друштво на територији града Шапца. Имамо и припрему за обуку припадника добровољног ватрогасног друштва за Општину Богатић. То нам говори да смо ипак укоренили ову идеју. Мислим да идемо добрим путем – истакао је Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа.

Оснивањем добровољних ватриогасних друштава обезбедиће се већа безбедност грађана и имовине, а специјализованим ватрогасним јединицама пружити преко потребна подршка у што бржем отклањању проблема.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар