fbpx

Добровољно ватрогасно друштво у служби грађана

Градоначелник Шапца др Александар Пајић данас је у Градској кући организовао пријем за представнике Добровољног ватрогасног друштва и том приликом им уручио нове радне униформе. Пријему су присуствовали и начелник Полицијске управе Александар Вилотијевић, в. д. начелника Сектора за ванредне ситуације града Шапца Иван Спајић, командант Ватрогасно-спасилачке јединице Шабац Горан Стефановић и члан Градског већа за безбедност Зоран Здравковић.

Добровољно ватрогасно друштво Грушић прво је које је формирано на територији града Шапца после усвајања новог Закона о добровољном ватрогаству.

– Данас сам доделио нову опрему Добровољном ватрогасном друштву. Заиста велико задовољство што је Министарство унутрашњих послова – Сектор за ванредне ситуације, као и Ватрогасни савез Србије помогао у реализацији овог пројекта. Вредност ове опреме је око 350 хиљада динара. Други део опреме за још тринаест чланова овог друштва ће стићи у фебруару тако да ће вредност укупне опреме бити нешто мања од милион и по динара. Ми овим повећавамо безбедност грађана Шапца. Добровољно ватрогасно друштво Грушић од јуна месеца функционише на нашој територији. Сада покушавамо да комплетирамо што се тиче опреме и њихових обука које почињу. То ће бити и теоретске и практичне обуке тако да ће бити потпуно спремни да за прве ситуације, за неке мање пожаре а касније и за друге елементарне непогоде као добровољна друштва притекну први у помоћ док не дођу професионалне јединице које ће касније заједно са њима наставити дејство у спречавању али и у неутралисању пожара и свих других елементарних непогода – рекао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Безбедност суграђана је на првом месту што показује и формирање добровољних ватрогасних друштава која ће пружити подршку Сектору за ванредне ситуације.

– Град Шабац је препознао улогу и значај формирања Добровољног ватрогасног друштва на територији јединице локалне самоуправе. Добровољно ватрогасно друштво Грушић је младо добровољно ватрогасно друштво. Међу првим формирано након усвајања новог закона о добровољном ватрогаству. У оперативној јединици овог Добровољног ватрогасног друштва има 23 члана. Припадници Добровољне ватрогасне јединице, прошли су категоризацију и лекарске прегледе, Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду спровести обуку припадника Добровољно ватрогасне јединице. Добровољно ватрогасно друштво Грушић је добило материјално-техничка средства која су неопходна за функционисање и рад. Након обуке и након возила које је и сам градоначелник обећао, да ли то био камион-цистерна или теренско возило за одређену категорију добровољних ватрогасних друштава, ставиће се у оперативну улогу, односно оперативну функцију да могу да пруже један бољитак, односно безбедност. Значиће много и за безбедност и града и помоћ припадницима Ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације – истакао је Иван Спајић, в. д. начелника Сектора за ванредне ситуације града Шапца.

Шабац је и на овај начин постао пример добре праксе с обзиром да је

једна од ретких локалних самоуправа која ће у наредном периоду, после првог направљеног корака, формирати добровољна ватрогасна друштва у Мачви и Посавотамнави како би се безбедност људи и имовине довела на значајно виши ниво.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар