Добродошли у Винаверов свет (ГАЛЕРИЈА)

У години, када обележавамо 130 година од рођења Станислава Винавера, Град Шабац и Фондација „Станислав Винавер“, која је основана у част овог нашег великог ерудите, књижевника и преводиoца, организују манифестацију под називом ВИНАВЕРОВ СВЕТ 2021. Манифестација ће бити одржана 28. и 29. септембра на више градских локација, каже се у најави овог дводневног догађаја у култури Града.

Уторак, 28. септембар

11.00 – Представници породице, Града и Фондације, поводом 110 година од објављивања првог књижевног дела Станислава Винавера – збирке песма „Мјећа“ (Париз, 1911), на Јеврејском гробљу одаће пошту и положиће цвеће на споменик Мјећеслави Винавер, његовој рано преминулој сестри.

12.00 – На Винаверовом тргу биће отворена изложба „Песник говори“, изабраних стихова и цитата Станислава Винавера. Изабране стихове и цитате књижевника грађани ће моћи да виде и на градским рекламим панелима (сити лајтовима).

18.00 – Свечано отварање манифестације у дворани „Винавер“ (Библиотека шабачка). Госте ће поздравити директорка Фондације Александра Павловић, а говориће проф. др Милица Винавер и градоначелник Шапца др Александар Пајић. Пратећи виолински колаж ће извести Катарина Марић.

У наставку следи пројекција документарног филма “130 година Станислава Винавера”, аутора Менте Ментовића, у продукцији Савеза јеврејских општина Србије.

Среда, 29. септембар

12.00 – У Народном музеју у Шапцу отварање изложбе слика Љубе Поповића из легата уметника у Модерној галерији Ваљево. Изложбу ће отворити градоначелници Шапца и Ваљева др Александар Пајић и Лазар Гојковић.

18.00 – Поетско-музички програм „Два вида васионе“ (стихови Станислава Винавера и сефардска музика), редитеља Стефана Саблића у дворани „Винавер“. Учествују драмски уметник Младен Андрејевић и група Shira u’tfila.

Манифестација ВИНАВЕРОВ СВЕТ 2021. ће бити одржана уз поштовање свих прописаних антиепидемијских мера.

Град Шабац и Фондација „Станислав Винавер“

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар